Přihlásit

Potvrzeno, orla zabil karbofuran (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pitva prokázala, že jed byl v těle orla i lišky. Nemuseli být cílem, přesto uhynuli.

Orlickoústecko – Karbofuran má další dvě oběti: vzácného orla mořského a lišku! Potvrdila to pitva, kterou nařídili kriminalisté poté, co 12. února na nález v bošínské oboře upozornil hledač kovů. „Pitva prokázala, že měl orel v těle karbofuran, což je zakázaná látka – postřik na ochranu rostlin. Tato látka se našla i v těle uhynulé lišky," potvrdila policejní mluvčí Lenka Vilímková s tím, že se ale policii dosud nepodařilo zjistit a zajistit návnadu, která dravce otrávila.
Orel přitom vůbec nemusel být cílem travičů. „Návnady bývají nastraženy na lišky, kuny, vydry. Orel má jen tu smůlu, že se rád živí mršinami. Když najde otrávenou návnadu, otráví se," podotkl nedávno pro Orlický deník ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.
Policie případ bošínského orla po prošetření odložila. „Toaleneznamená,žebychom dále po pachateli intenzivně nepátrali," dodala mluvčí.

Má poškozená játra

Orel mořský je chráněný, přesto je to za poslední pětiletku už druhý exemplář, který přišel na Orlickoústecku o život. Před pěti lety orel nepřežil srážku s vlakem v Semaníně. Více štěstí měl orel mořský, který byl před třemi lety nalezen u Letovic a poté se dostal do Záchranné stanice Zelené Vendolí. A také po otravě! „Byla to otrávená návnada, nemusel to ale být karbofuran," upozorňuje vedoucí stanice Josef Zelený s tím, že orel má nevratně poškozená játra. Do volné přírody se tedy vrátit nemůže.
Kromě případu orla se ale s otravami ve stanici nesetkávají. „Naštěstí," podotýká Josef Zelený. Kromě orla se ve stanici starají o zhruba stovku trvale hendikepovaných zvířat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.