Přihlásit

Policisté řeší obden střety aut s lesní zvěří (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvěř vyráží za potravou za svítání a když se začne stmívat. Právě v této době by měli být řidiči velmi obezřetní

Domažlicko
V posledních dnech přibývají policistům hlášení nehod, za nimiž stojí střet s lesní zvěří. Jaro bývá pro podobné srážky intenzivní sezonou.
K jedné takové nehodě došlo minulý týden v pátek před půlnocí u Újezdu. Mladý řidič se snažil vyhnout srně, která stála v jeho jízdním pruhu. Ten strhl řízení a havaroval v příkopu. Ke střetu se zvěří nedošlo, ale jeho spolujedoucí byla zraněna. Na osobním vozidle vznikla škoda ve výši 5 tisíc korun.
"Na jaře každoročně přibývá množství nehod, při kterých dochází ke střetu vozidla s lesní zvěří. Mohu říci, že policisté dopravního inspektorátu přijímají oznámení o střetu se zvěří téměř obden. Od začátku letošního roku jich přijali policisté už 41," říká policejní mluvčí Dagmar Brožová a pokračuje: "Při průjezdu lesními a polními úseky, ale samozřejmě nejen tam, musí řidiči počítat s tím, že se v blízkosti silnic může pohybovat zvěř. Je třeba předvídat a přizpůsobit rychlost jízdy tak, aby byl řidič schopen včas zastavit své auto v okamžiku, kdy se mu před vozidlem objeví srnec, divoké prase nebo jiná zvěř, a předejít tak srážce. Pokud ke střetu se zvěří dojde, má řidič povinnost tuto dopravní nehodu oznámit policii. "Usmrcením zvířete vznikla škoda na majetku příslušného mysliveckého sdružení. I z tohoto důvodu je třeba policii kontaktovat," připomíná policejní mluvčí.
Mnozí motoristé tuto povinnost obcházejí.
"Pokud dojde k větší nehodě nebo jsou vyšší škody na autě, je k případu volána policie, ale pokud jsou škody minimální, řidič buď sražený kus naloží nebo ho nechá ležet. Sražená zraněná zvěř někdy odběhne až sto metrů a pak zhasne," řekl Petr Kopf, jednatel domažlického okresního mysliveckého spolku.
Právě v těchto dnech by měli být řidiči obezřetní.
"V tomto období se zvěř přestává držet v tlupách. Hledá své teritorium, které si snaží uhájit. Srny si hledají místa, kde budou klást mláďata," pokračuje Kopf.
Nejčastěji se zvěř přesouvá v době šírání, tedy brzy ráno a večer, kdy ještě není úplná tma. "V této době bývá na silnicích silný provoz. Zvěř má biologické hodiny, a když se šeří, vyráží. Do poslední chvíle se drží v úkrytu a pak vyběhne do silnice, kudy vede její koridor," připomíná Kopf.
V Týnských hájích docházelo ke srážkám se zvěří velmi často. Byly zde proto u silnic umístěny pachové ohradníky. "Jakákoliv taková aktivita má smysl. I pokud by mohla zachránit jeden lidský život, jedno auto nebo jeden kus zvěře. Pachové ohradníky nejen že zvěř odradí, ale upozorní řidiče, že se právě v místě, kudy projíždí, něco takového může stát," dodává Kopf.
Pro střety s automobily je nebezpečné i období říje, což je na přelomu července a srpna, kdy srnci ve svém teritoriu vycházejí ´na námluvy´ i během dne.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.