Přihlásit

Divočákům se na Olomoucku daří, až moc. Myslivci jich skolili už 1700 (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc
V loňském mysliveckém roce, který skončil v březnu letošního roku, ulovili myslivci na Olomoucku 1700 kusů černé zvěře, což je historicky třetí nejvyšší počet v honitbách olomouckého okresu.

"Divočáci jsou přemnoženi. I když jsme jich v předchozím roce ulovili 2100, což bylo vůbec nejvíce, stále jsou počty vysoké," uvedl Jiří Zbořil z olomouckého okresního mysliveckého spolku.
Podle něj nejde konstatovat, že populace vysokým počtem odlovených prasat meziročně klesla.
Byl semenný rok, takže divočáci měli v zimě dostatek přirozené potravy a nemuseli ke krmelcům a na vnadiště.
"Myslivci měli menší možnost je lovit. Nebyl sníh, takže nebyly vidět stopy a byla horší viditelnost oproti zimě, kdy je sníh. Zima nenahrávala myslivcům pro dobrý lov," hodnotil Zbořil.
Právě mírná zima a příznivé podmínky na jaře opět přejí nárůstu populace černé zvěře.
"Bachyně jsou v dobré kondici, tudíž mají vyšší počet mláďat. Na jaře je krásné počasí a selata v přírodě neuhynou," popisoval faktory, které opět hrají pro vzestup populační křivky tohoto živočišného druhu.
"V příštím roce se opět můžeme dostat na 2000," podotkl místopředseda okresního sdružení a hlavní ekolog Českomoravské myslivecké jednoty.

Zájemci si mohou úlovek koupit
Myslivci nejsou v odstřelu přemnožených divočáků ničím omezeni, ale ani nejsou státem motivováni k tomu, aby počty redukovali ještě více, než si naplánovali.
"Co ulovíme, to ulovíme," poznamenal Jiří Zbořil.
K většímu zájmu o škodnou je nevede ani cena zvěřiny, která je v případě černé zvěře na velmi nízké úrovni.
Myslivci mohou prodat konečnému spotřebiteli třetinu ulovených kusů.
"Výkupní cena je kolem 40 až 50 korun za kilogram hmotnosti," sdělil s tím, že zájemci si mohou divočáka koupit u mysliveckého spolku, ovšem pouze nerozbourané zvíře v kůži.

Část bránice i jazyka k vyšetření
Každé zastřelené divoké prase musí být veterinárně vyšetřeno na trichinelózu, což je nebezpečné onemocnění způsobené svalovcem stočeným.
"Lovec má povinnost dát vzorky k vyšetření," uvedl Jiří Zbořil.
Jsou to část bránice a k tomu buďto část svalu z předloktí či kousek jazyka.
Od ledna musejí přidat i špičku ocasu divokého prasete, neboli pírko, pokud chtějí, aby jim vyšetření zaplatil stát.
"Aby byla zajištěna jakási jedinečnost vzorku," vysvětlil novinku myslivec.
Podle nimrodů jde o nesmyslnou podmínku a komplikaci, protože stejně tak jedinečnost uloveného kusu prokazuje špička jazyka, jehož část je už nyní běžně předkládána k rozboru."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.