Přihlásit

Investice do Hradčanského rybníka a myšlenka vypuštění divokých koní (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ralsko
Katastr města Ralsko má sice rozlohou sto sedmdesát čtverečních kilometrů, ale přibližně osmdesát procent z tohoto území je státním majetkem, který spravují Vojenské lesy České republiky.
"Vojenské lesy jsou pro nás určitě nejdůležitějším partnerem," říká starosta města Ralska Miloš Tita a dodává: "Nyní s nimi probíhá směna, o které tolik ještě nemohu prozradit." V rámci této směny by město mohlo získat Hradčanský rybník. "Jednak je potřeba investovat do opravy hráze a následně do nějaké turistické infrastruktury. Zároveň s tím zvažujeme možnost obnovit dávno zašlý rybník, který byl pod tím Hradčanským. Ten už by fungoval jen klidově spíše pro živočichy," informuje starosta.
Do obnovy rybníčků a nádrží v Ralsku hodlají investovat i přímo Vojenské lesy a statky (VLS). Bezmála čtyři miliony korun půjdou do obnovy přírodních lesních nádrží Lutovník a Knížecí. Investice v bývalých vojenských újezdech Ralsko a Mladá míří do drobných vodních staveb s maximální rozlohou do dvou hektarů.
"Smyslem těchto investic není chov ryb, primárně nám jde o zvýšení biodiverzity území, tedy druhové rozmanitosti přírody v dané lokalitě, a optimalizaci vodního režimu v krajině," vysvětli ředitel mimoňské divize VLS Roman Vohradský.

Divocí koně
Dalším majetkem, který by mohlo Ralsko získat, je pozemek mezi Mimoní a místní kafilérií. "Část tohoto území je zvláště chráněná, tak se nyní řeší možnost, jak takové území spravovat. Jednou z myšlenek je vypuštění divokých koní do přírody. V oboře už máme zubry a do okolí občas zavítají vlci, tak proč bychom nemohli mít i divoké koně," se smíchem říká starosta města Ralska. Divocí koně nejsou žádnou novinkou, mají je také v bývalém vojenském prostoru na území Mladoboleslavska. Volně žijící zubry má Ralsko od roku 2011 v oboře Židlov. Vstup je lidem povolen, takže si můžete zubry užít podobně jako ve volné přírodě. Ale pozor, zalesněná obora je opravdu rozlehlá a zubři se v ní pohybují naprosto volně, takže není vůbec lehké stádo najít. O to je možná výlet zajímavější, protože nikdy nevíte, co vás čeká. Vlci do Ralska občas zavítají z nedalekých Doks, kde se vlčí smečka podle pozorování ochranářů přírody pohybuje nejvíce. V okolí Ralska se vlci objevují přibližně od roku 2013.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.