Přihlásit

Galerie výtvarného umění v Hodoníně vystavuje obrazy Stanislava Lolka (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výstava "Stanislav Lolek 1873-1936 Rapsodie volné přírody" potrvá až do 26. června

Galerie výtvarného umění v Hodoníně je příspěvkovou organizací Jihomoravského kraje. Jejím posláním je vedle shromažďování a odborného zpracování uměleckých sbírek i snaha, co nejlépe výtvarné umění zpřístupnit veřejnosti. Kromě stálých expozic nabízí galerie mnoho pozoruhodných výstav původních i převzatých a další doprovodné programy pro široké spektrum návštěvníků.
V současné době představuje mimořádnou výstavu z díla jednoho ze zakládajících členů Sdružení výtvarných umělců moravských, malíře Stanislava Lolka. Jde o dosud početně největší prezentaci autorovy tvorby, jednotlivá díla byla zapůjčena z 12 veřejných a čtyř soukromých sbírek. Díky velkorysým výstavním možnostem Domu umělců tak může galerie nabídnout návštěvníkům ucelený pohled na jednotlivé vývojové etapy autorovy tvorby ve všech oborech, kterým se věnoval. Na výstavě tak návštěvníci uvidí autorovy obrazy, kresby, grafiky a ilustrace. Celý život provázely Stanislava Lolka dvě vášně, a to malování a vášeň pro lov a myslivost. To se odráželo i v jeho umělecké tvorbě. Obě tyto polohy jsou na výstavě představeny. V odborné veřejnosti je jméno Stanislava Lolka spojováno zejména s takzvanou Mařákovou školou, tedy s kruhem malířů, kteří prošli školením v krajinářském ateliéru Julia Mařáka na Akademii výtvarných umění v Praze a sehráli významnou úlohu na přelomu 19. a 20. století v prosazování barevné náladové malby. Řada z nich stála také u počátků impresionismu, který představoval významnou kapitolu moderního českého malířství. Stanislav Lolek asi nejdéle zachovával tomuto směru věrnost, takže jej V. V. Štech označil za našeho nejdůslednějšího impresionistu.
Ve svých obrazech řešil otázky souhry světla a stínu a jejich působení v uzavřeném přírodním prostoru a naopak v otevřené krajině. V obecném povědomí je pak Stanislav Lolek znám spíše jako malíř lesní zvěře. K tomuto oboru jej přivedl právě jeho vztah k myslivosti a lovecká vášeň. Před vstupem na akademii se nejprve školil a praktikoval jako lesní adjunkt a odtud tedy pramenila jeho celoživotní láska k volné přírodě a všemu živému, co k ní patří. Ve 20. letech 20. století si dokonce pronajal na Slovensku honební revír, kde často pobýval, aby pozoroval zvěř a zachycoval ji ve svých kresbách a obrazech. Zajížděl také do zoologických zahrad do Německa nebo za svými bývalými spolužáky z lesnické školy na Ukrajinu a do Ruska. Vše pak zúročil nejen na svých obrazech, ale také například v ilustracích k dobrodružným knihám R. Kiplinga a J. O. Curwooda. Právě v Lolkových kresbách jsou uloženy bystré a neopakovatelné postřehy ze života zvířat. Dokázal v nich zachytit v kresebné zkratce jejich pohyb i charakteristické rysy.
Jeho mistrné kresby měly mnohdy charakter až karikatury, tu využil zejména v cyklu kreseb o nezbedné lišce. Seriál kreseb vznikl zřejmě už za jeho pobytu na akademii podle vyprávění revírníka Kořínka z Veselí u Mohelnice. Později je u Lolka objevil spisovatel Jaromír John a přinesl je do brněnské redakce Lidových novin, kde v roce 1921 vycházely na pokračování v nedělní příloze s textovým doprovodem Rudolfa Těsnohlídka. Příhody lišky Bystroušky se staly velmi populární, později vyšly knižně a staly se předlohou pro slavnou stejnojmennou operu Leoše Janáčka. V té souvislosti je v expozici ke zhlédnutí také jeden díl animovaného seriálu České televize Příhody lišky Bystroušky, který namluvil Eduard Cupák. Výstava je velmi pestrá a zaujme nejen dospělé, ale i dětské návštěvníky. Starší ročníky naopak potěší setkání s didaktickými obrazy zvířat, které si možná pamatují ze svých školních let.
Galerie také připravila řadu doprovodných programů pro veřejnost, vedle komentované prohlídky to bude také malování v galerii i v plenéru v okolí Hodonína po vzoru Mařákovy školy. Dva nové programy pro školní skupiny nabízí také Dětský ateliér galerie.

***
Doprovodné a vzdělávací programy k výstavě Stanislava Lolka
Komentovaná prohlídka výstavou 27. 4. 2016 v 16.30 hodin
Pro všechny, kteří se chtějí dozvědět něco více o životě a díle Stanislava Lolka. Výstavou vás provede kurátorka Ilona Tunklová. Vstupné jako na výstavu. Malování v galerii - workshop pro seniory 11. 5. 2016 (14.30 - 17.00 hodin)
Malování v expozici galerie pod vedením lektora, malíře Pavola Stručky. Necháme se inspirovat vystavenými díly Stanislava Lolka. Pro všechny, kteří si chtějí vyzkoušet techniku akvarelu. Vzhledem k omezené kapacitě je nutno se předem přihlásit. Cena programu: 50,­ Kč. Kontakt: Romana Košutková Navrátilová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel.: 518 351 051, 601 575 255.
Muzejní noc 27. 5. 2016 (17.00 - 22.00)
Výtvarné dílny, divadelní představení souboru Buchty a loutky, přednáška o životě a díle Stanislava Lolka. Ochutnávka delikates. Volný vstup do galerie po celou dobu konání akce.
Do plenéru za Stanislavem Lolkem 19. 6. 2016 (14.00 - 16.00 hodin)
Po vzoru slavné Mařákovy školy se vydáme pod vedením zkušeného lektora, malíře Pavola Stručky, malovat akvarelem do blízkého okolí města Hodonína. Pro všechny, kteří chtějí proniknout do tajů akvarelové techniky a vyzkoušet si malování ve volné přírodě. Materiál zajištěn. Cena programu: 50,­ Kč, rodinné vstupné: 150,­ Kč. Na program je třeba se předem přihlásit. Kontakt: Romana Košutková Navrátilová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel.: 518 351 051, 601 575 255.
Malíř v lese, na louce a na poli program pro 2. stupeň ZŠ a SŠ
Tak jako malíř Stanislav Lolek si účastníci vyzkouší malířskou techniku impresionistů a dokážou štětcem zachytit své dojmy - momentky - pohledy na krajinu a lidi nebo zvířata. Na program je třeba se předem přihlásit. Lektoři: Romana Košutková Navrátilová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel.: 518 351 051, 601 575 255, Jan Buchta, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel.: 518 351 051, 724 822 998.
Za liškou Bystrouškou do galerie program pro 1. stupeň ZŠ a MŠ
Jak se liška Bystrouška dostala do knížky a do umění i hudby, se děti dozvědí během hravého programu nejenom o zvířátkách. Na program je třeba se předem přihlásit. Lektorka: Romana Košutková Navrátilová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel.: 518 351 051, 601 575 255. Více informací o otevírací době galerie a doprovodných programech k výstavě lze nalézt na internetových stránkách: www.gvuhodonin.cz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.