Přihlásit

Klasika trochu jinak: Zvěřinový guláš máte do dvou hodin na stole (prozeny.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Guláš jako takový je i ve spoustě obměn s vepřovým masem, houbami nebo třeba játry celkem běžné jídlo. Aktuální sezona si ale žádá něco výjimečnějšího - zvěřinu. Ať už sáhnete po jelením, srnčím, nebo divočákovi, bude to skvost vaší kuchyně!

Všechna jmenovaná masa mají samozřejmě svá chuťová specifika. Kanec je nejpodobnější vepřovému, jelen zase hovězímu a srnčí je takový "jemnější jelen". S klasickým gulášem má ten zvěřinový shodné to, že nejlepší je z kližky, případně z předního masa. A kdyby se vám nechtěl dělat guláš, kližku můžete i upéct.

Zvěřinový guláš s vínem
Na 4 porce potřebujete: 600 g zvěřinové kližky, sůl, pepř, 70 g uzené slaniny, 2-3 cibule, rostlinný olej, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, po 4 kuličkách jalovce a nového koření, 2 lžičky sladké papriky, rovnou lžičku drceného kmínu, 200 ml suchého červeného vína
Postup: Maso odblaňte, práci si dejte hlavně s tuhými úpony šlach. Nakrájejte na kostky velikosti sousta a promíchejte s trochou soli a pepře. Slaninu a cibuli pokrájejte nadrobno a osmahněte dozlatova na troše oleje. Přidejte maso a nechte zprudka zatáhnout. Pak přimíchejte prolisovaný česnek a všechno koření a restujte, dokud se nerozvoní. Podlijte vínem, nechte odpařit alkohol a následně přidejte podle potřeby vodu - hladina by měla být zhruba ve výšce masa. Za občasného promíchání duste asi 1,5 hodiny doměkka a podle potřeby během dušení podlévejte vodou. Podávejte s karlovarským knedlíkem.
Tip: Jestli chcete dosáhnout opravdu originální chuti, můžete guláš na závěr ochutit strouhaným perníkem nebo trochou brusinkového kompotu. Nebo obojím.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.