Přihlásit

Brdy lákají k Padrťským rybníkům (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BRDY - ROKYCANSKO

Letošní otevření bývalého vojenského újezdu veřejnosti je jedním z největších lákadel blížící se cyklistické sezóny. Ten, kdo dřív jezdil do Brd potajnu, i ten, kdo v oblasti centrálních Brd ještě nebyl, se může těšit na krásnou přírodu, hluboké lesy, rozsáhlá vřesoviště a rozsáhlou síť lesních cest. Území bývalého vojenského újezdu, v jehož centru nenajdete obydlené stavení, je pro cyklisty s orientačním smyslem jako stvořené. Kopce jsou pomalé a táhlé a v letních měsících nabízejí nejen příjemný chládek, ale také omamnou vůni lesa a čistý vzduch. Podobně jako v Českém lese na vás dýchne tajemno, když se vydáte na místa, kde bývaly Brdské obce a objevujete pozůstatky jednotlivých stavení, studny, či zahrady. Vybrala jsem pro vás jen malou část toho, co můžete vidět v jižní části bývalého vojenského újezdu Brdy, tedy území, které je od 1. ledna 2016 Chráněnou krajinnou oblastí Brdy.

Zajímavá místa

Tři trubky
Lovecký zámeček, který za dob První republiky navštívil i prezident Masaryk, se nachází při cestě u soutoku Třítrubeckého a Padrťského potoka (Klabavy). Půvabně architektonicky řešený zámeček se dřevem zdobeným průčelím ve stylu art deco byl častým místem pro závěr honů či jiných akcí "honorace". V přilehlé zahradě s netypickým dřevěným altánem, který se využíval hlavně při honech, najdete několik vzrostlých douglasek.

Vřesoviště
Pokud je příroda středních Brd něčím jedinečná, tak jsou to rozsáhlá území vřesovišť. Najdete je většinou na dopadových plochách. Právě vojenská technika, která je dříve tak často brázdila, pomáhala udržovat tento biotop v optimálním stavu. Vřesoviště jsou někdy protkána borůvčím, což láká turisty hlavně o prázdninách. Vřes ale začíná kvést až koncem prázdnin a pokud je dostatek vláhy, v lesích mezi stromy pak objevíte úžasné fialové pláně.

Studánky
Právě díky rozsáhlým lesům, které zadržují vodu, je v Brdech také hodně studánek. Teď má již skoro každá vlastní malou stříšku, často s nápisem, někde objevíte i hrníček pro pocestné. Vydatnost pramenů je různá, kvalita vody většinou dobrá. Většina studánek je nedaleko cest a jejich polohu najdete i na mapách. Pokud se bojíte napít, můžete se v horkých letních dnech aspoň opláchnout chladnou vodou. Jeden z nejvydatnějších pramenů, ke kterému si jezdí pro vodu mnoho místních, je studánka v brdském Nepomuku pod Malým Tokem. Najdete ji nedaleko rozcestí cyklotras 2273 a 8190. Musíte ale sjet asi 150 metrů z kopce a u obecního úřadu odbočit na místní komunikaci, která vás ke studánce dovede.

Stromy
Území středních Brd ukrývá i pěkných pár zajímavých exemplářů stromů. Za návštěvu a možná také obejmutí stojí dva duby u Přední Záběhlé. Jen kousek od nich při cestě od Červeného vrchu k Dolnímu Padrťskému rybníku najdete zvláštní smrk troják se dvěma vrtulovitě zakroucenými kmeny. Jen pár set metrů od něj je kus douglaskového lesa. Nejkrásnějším stromem v Brdech je ale podle brdského znalce, spisovatele Jana Čáky, douglaska na Skelné Huti. Statný solitér při cestě má nádhernou souměrnou korunu srovnatelnou snad jen s douglaskami u loveckého zámečku Tři trubky.

Teslínský klášter
Dříve v mapách chybně označované místo blízko cesty od hráze Horního Padrťského rybníka směrem k Míšovu teď už nenapovídá, že tu kdysi stával klášter. Snad jen zbytky kamenné zdi a nedaleko zjevně podsklepené místo je zajímavé spíš pro půvabné malé rybníčky, z nichž jeden má dokonce uprostřed ostrůvek se stromy.

Vodní nádrže a rybníčky
Brdy jako rozsáhlé zalesněné území jsou velkou zásobárnou vody nejen pro podbrdské obce. Dříve se nádrže budovaly hlavně na Příbramsku pro důlní účely. Ty největší jako jsou Pilská, Lázská, Záskalská či Obecnice jsou doslova oázami pro oči a to hlavně na podzim, když se listí zbarví do žluta a červena a stromy se zrcadlí na hladině. V Brdech je mnoho velkých vodních nádrží, ale i malých rybníčků. K těm nejpůvabnějším patří dva rybníčky u bývalého teslínského kláštera a dříve také leknínové jezírko nedaleko Skelné Huti. Z toho je teď ale už jen lesní bažina.

Padrťské rybníky
Rozhodně jedno z nejkrásnějších míst středních Brd. Již za První republiky sem jezdili "lufťáci" na letní byt do jedné z největších brdských obcí, která se rozkládala nad hrází Dolního Padrťského rybníka.

Užitečné informace
Kde se dá najíst: Kakejcov, Mirošov, Nepomuk (brdský)
Odkazy: www.plzenskonakole.cz
www.brdskelisty.cz - internetové noviny z Brd
http://brdy.ochranaprirody.cz - oficiální stránky správy CHKO Brdy
www.vhsb.cz - asi nejlepší internetový zdroj o Brdech s množstvím informačně hodnotných článků a krásných fotografií
www.brding.cz - o Brdech a trempování v nich
http://poznejbrdy.cz - nové internetové stránky, které asi chtějí informovat o Brdech
www.brdypruvodce.cz - stránky brdského cykloprůvodce
www.estudanky.eu - studánkový web

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.