Přihlásit

Ladislav Cinegr: Máme nové myslivce (Karlovarský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovarsko
Teoretický kurz v rozsahu 72 hodin, následně roční myslivecká praxe v některé honitbě a ve finále zkouška z myslivosti jako první krok k získání loveckého lístku.
V letošním roce se ke zkoušce přihlásilo čtrnáct absolventů teoretického kurzu roku 2015 a dva žáci SLŠ, kteří myslivost studovali jako nepovinný předmět na škole.
O slavnostní zahájení se postarali dva myslivečtí trubači a předseda Okresního mysliveckého spolku Karlovy Vary Evžen Krejčí, který byl rovněž předsedou zkušebního senátu.
Následně všech šestnáct uchazečů absolvovalo kolečko sedmi stanovišť, kde na ně čekalo sedm zkušebních komisařů jednotlivých předmětů. Jednalo se o zkoušku z tradic v myslivosti, právních předpisů, myslivecké zoologie a biologie zvěře, péče a chovu zvěře, myslivecké kynologie, loveckých zbraní a střeliva a lovectví.
Každý předmět obsahoval kolem třiceti otázek a každá z nich měla tři podotázky.
Každý uchazeč po vylosování jedné z otázek musel správně odpovědět minimálně na dvě podotázky, když chtěl u zkoušky uspět.
Znalosti uchazečů jsou hodnoceny třemi známkami: výborně, prospěl a neprospěl. A stačí zaváhání v jednom předmětu a uchazeč musí zkoušku absolvovat v náhradním termínu, nejdříve však za jeden měsíc po neúspěšné zkoušce. V letošním roce tento osud postihl tři žadatele, a pokud budou mít zájem, mohou před senát předstoupit opět v měsíci květnu. Pouze jeden ze zkoušených prokázal takové vědomosti, že byl ze všech sedmi předmětů ohodnocen známkou výborně. Jednalo se o přítele Petra Farkaše, kterého přímo na místě nejstarší a nejzkušenější ze zkušebních komisařů přítel Miloslav Salon pasoval na myslivce.
Po předání vysvědčení proběhl společný oběd zkušebního senátu se zkoušenými a přátelská beseda se protáhla do pozdních odpoledních hodin.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.