Přihlásit

Migrující zvěř: Raději čelní srážka než riskantní manévr (moravskoslezsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střetů se zvířaty přibývá. Nebezpečí hrozí zejména mezi půlnocí a jednou hodinou.

"Na pozoru by se v tomto období měli mít řidiči projíždějící kolem lesů a polí. Číhá na ně nebezpečí v podobě divoké zvěře, která se častěji než jindy může objevit před koly vozidel. Potvrzují to i statistiky pojišťoven, které ročně řeší tisíce "zvířecích" karambolů. Havárie bývají hlášeny zejména koncem dubna a v květnu.
Například Česká pojišťovna vloni řešila bezmála 4500 "zvířecích" nehod, což ve srovnání s rokem předchozím představuje nárůst o 500 případů. Nejvíce událostí přes 450 evidovala v květnu.

MIGRUJÍCÍ ZVĚŘ
Důvodem častějších jarních nehod bývá migrace zvěře za potravou. Nehody jsou hlášeny zpravidla z časných ranních nebo pozdních nočních hodin. Nejnebezpečnější je první hodina po půlnoci, na niž připadá podle statistik České pojišťovny více než tisíc nehod, tedy téměř čtvrtina všech srážek se zvířaty. Naopak časem s nejnižší nehodovostí je doba mezi 13. a 14. hodinou, kdy se zvěř připletla motoristům do cesty "pouze" v sedmačtyřiceti případech.
Co dělat po střetu se zvěří Pokud srazíte na silnici zvíře, zavolejte vždy asistenční službu pojišťovny. Škodu hned na místě zdokumentujte postačí i fotografie z mobilního telefonu. Událost musíte nahlásit mysliveckému sdružení v dané honitbě. O srážce informujte myslivce i tehdy, pokud nedojde k poškození vozu nebo zvíře zůstane po střetu ležet mimo silnici. Nejjednodušší postup je zavolat policii na linku 158.
"Obecně lze říci, že odpoledne od jedné do sedmnácté hodiny je z hlediska možnosti střetu se zvířetem nejméně rizikové. Celkově registrujeme pro tuto část dne necelých sedm procent pojistných událostí," uvedl ředitel Útvaru likvidace pojištění motorových vozidel České pojišťovny Radim Nekov.
Motoristé by měli počítat s tím, že vysoká zvěř či divoká prasata obvykle chodí ve skupinách. "Spatříte-li přecházet zvíře přes silnici, výrazně snižte rychlost, zhasněte dálková světla a vyčkejte, zda za ním nepůjdou ještě další. Je-li střet nevyhnutelný, držte pevně volant v přímém směru. Čelní náraz je výrazně bezpečnější varianta než se snažit zvířeti vyhnout nebezpečným manévrem," doporučila mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

I STOVKY TISÍC
Škody na vozidlech činí desítky i stovky tisíc korun. Ještě donedávna podobné události krylo jen havarijní pojištění, v dnešní době prakticky každá pojišťovna toto riziko zohledňuje i v různých variantách povinného ručení, nabízí také možnost připojištění se pro podobné případy. Někteří motoristé, jejichž pojistky srážku se zvěří nekryjí, si jako kompenzaci odvezou mrtvou srnu, zajíce nebo divočáky. Kromě různých nemocí, které může způsobit konzumace veterinárně neprověřeného masa, se mohou dostat i do konfliktu se zákonem. Takovéto počínání lze totiž kvalifikovat jako trestný čin krádeže."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.