Přihlásit

V Beskydech je 15 rysů, tři vlci i medvěd (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle ochránců přírody jsou počty velkých šelem v posledních letech stabilní Beskydy - Ochránci přírody odhadují, že v Moravskoslezských Beskydech a Javorníkách se pohybuje minimálně deset dospělých rysů, pět dospívajících mláďat a tři vlci.
Rozlehlé teritorium těchto velkých šelem zahrnuje kromě Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy i Slezské Beskydy a pohraniční území Slovenska a Polska.
V Javorníkách prokázali ochránci také výskyt medvěda. Evidují tři pozorování téhož jedince. Výskyt velkých šelem potvrdily výsledky jejich únorového mapování, které ochránci přírody uspořádali už po dvaatřicáté. "Počty rysů v Beskydech a Javorníkách jsou v posledních pěti letech stabilní. Pohybuje se zde kolem deseti dospělých jedinců. Značná je ale fluktuace zvířat," uvedl koordinátor monitoringu šelem z Hnutí DUHA Olomouc Miroslav Kutal.

PYTLÁCTVÍ JE STÁLE NEJVĚTŠÍ HROZBOU
Fotopasti ukázaly, že jen dva dospělí rysi z deseti se ve sledovaném regionu pohybují déle než čtyři roky.
Zároveň existují oblasti, kde se navzdory dobrým podmínkám rysi nevyskytují vůbec. "Svědčí to o tom, že potenciál velkých šelem není v Beskydech zcela využitý," řekl Kutal.
Největší hrozbu pro rysa, vlka i medvěda stále představuje pytláctví. Tvrdí to Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správy CHKO Beskydy.
"Svědčí o tom náhlá a trvalá zmizení pravidelně pozorovaných jedinců z míst, kde se předtím trvale vyskytovali," sdělila Bartošová.
Zásadní vliv má také doprava. Zejména na mladá nezkušená zvířata. "V minulém roce byla zřejmě v důsledku ztráty matek usmrcena na silnicích v CHKO Beskydy dvě rysí koťata," dokládá Dana Bartošová. Únorového čtyřdenního mapování velkých šelem se letos zúčastnilo na osmdesát profesionálních a dobrovolných ochránců přírody. Takzvané vlčí hlídky organizovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště Správa CHKO Beskydy.

STOPY ŠELEM HLEDALO 80 DOBROVOLNÍKŮ
Hodnocení se opíralo o terénní nálezy stop, trusu či zbytků kořistí, dlouhodobé poznatky ochránců přírody i aktuální údaje Hnutí DUHA, které má k dispozici záznamy z fotopastí.
Vedle velkých šelem členové vlčích hlídek pozorovali v Beskydech také další vzácné a chráněné živočichy, například vydru říční, jeřábka lesního, strakapouda bělohřbetého, datlíka tříprstého, žlunu šedou, datla černého, ledňáčka říčního, puštíka bělavého či krkavce velkého.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.