Přihlásit

Stezkou Josefa Vavrouška (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obnovená naučná stezka nabízí upravené chodníky, více informačních cedulí, dokonce i zábavu ve formě interaktivních prvků.

Skalní města
Odpočinek i poučení lze nalézt na značených cestách Broumovska, které vedou atraktivními místy oblasti. Informace o květeně, zvířeně a neživé přírodě přináší obnovená naučná stezka Josefa Vavrouška v Teplických skalách.
"U příležitosti pětadvacátého výročí vzniku chráněné krajinné oblasti Broumovsko se věnuje velká pozornost právě návštěvníkům tohoto jedinečného místa.
Ročně tu projde více než tři sta tisíc lidí, kteří se nyní poutavou formou dozvědí, čím je zdejší krajina cenná. Bez nich a místních obyvatel totiž není ochrana přírody možná," říká František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK).
Rekonstrukce stezky přišla na půl milionu korun, hrazena byla z projektu Ministerstva životního prostředí "Posílení návštěvnické infrastruktury v chráněných územích ve správě AOPK".
Rovněž město Teplice nad Metují realizovalo vloni na části turistického okruhu akci Oprava dláždění turistického chodníku v Teplických skalách za takřka pět milionů korun, z toho byla dotace z prostředků operačního programu životní prostředí (OPŽP) bezmála za dva miliony korun.
Turisté stále častěji navštěvují zároveň Adršpašské a Teplické skalní město a procházejí přitom Vlčí roklí, která je propojuje - jdou po žluté turistické stezce.
Původní informační panely byly na stezku instalovány v roce 1999. V loňském roce bylo vyrobeno a letos na jaře instalováno devatenáct informačních tabulí.
Ty byly doplněny o dřevěné plastiky, fošny s gravírovanými stopami zvířat a tabulkami k označení vzácných rostlin.
"Na podnět subjektů hospodařících v území a z důvodu potřeby informovat a usměrňovat návštěvníky doplnila Správa CHKO Broumovsko stávající naučnou stezku o tři pultové panely umístěné právě ve Vlčí rokli věnované rašeliništi, mrtvému dřevu a regulaci návštěvnosti. Současně byla stezka doplněna o dřevěné plastiky zvířecích průvodců pro děti, fošny s gravírovanými stopami zvířat a dřevěné cedulky s názvy rostlin," popisuje Hana Heinzelová, vedoucí Správy CHKO Broumovsko a pokračuje: "Na nejvyšší místo stezky byla instalována "vrcholová knížka" - zápisník pro návštěvníky a na několika místech zábradlí pro usměrnění návštěvníků."
Slavnostní otevření stezky proběhne DNES od 10 hodin v rámci oslav 25. výročí vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Broumovsko za přítomnosti ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Františka Pelce, starostů zdejších obcí a dalších hostů. Původně účast přislíbil i ministr životního prostředí Richard Brabec, nakonec se však z pracovních důvodů z akce předem omluvil.

SOKOLÍ HNÍZDIŠTĚ
Ti, kdo dorazí na slavnostní otevření stezky Josefa Vavrušky si také prohlédnou hnízdící sokoly, jejichž ochranu zde zabezpečuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa CHKO Broumovsko.
"Ochranu sokolích hnízd zajišťujeme na Broumovsku už od roku 2001.
V posledních čtyřech letech pak návštěvníkům nabízíme také pozorování těchto krásných opeřenců. Z bezpečné vzdálenosti, aby nerušili hnízdící ptáky, mohou sledovat, jak se dospělí ptáci střídají na hnízdě. Velmi atraktivní je doba před výletem mláďat z hnízda, kdy mladí ptáci na okraji dutiny při tréninku na sucho mávají křídly. Letos to očekáváme v druhé polovině května. Pozorování divoké přírody je jedinečným zážitkem, který může motivovat návštěvníky k šetrnému chování k okolnímu světu," vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
Chráněná krajinná oblast Broumovsko byla vyhlášena v roce 1991, její rozloha je 430 kilometrů čtverečních.

***
Právě dnes se otevírá obnovená stezka Josefa Vavrouška v Teplických skalách Josef Vavroušek (1944-1995) Naučná stezka je věnována odkazu Josefa Vavrouška, který byl v letech 1990-92 federálním ministrem životního prostředí. Jeho život ovlivnilo dílo humanisty a filosofa Alberta Schweitzera. Profesní život věnoval ekologii a teorii řízení systémů. Věřil, že jedinou cestou je trvale udržitelné žití, založené na rovnováze mezi člověkem a přírodou. Založil Společnost pro trvale udržitelný život.

Broumovsko je malebnou krajinou hor, údolí, skal a roklí, mozaikou lesů, luk, pastvin a polí. Hluboko pod povrchem Polické křídové pánve proudí nejčistší voda. Chráněná krajinná oblast Broumovsko byla vyhlášena v roce 1991, její rozloha je 430 kilometrů čtverečních.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.