Přihlásit

Nejvíc by utrpěli houbaři. Jejich sezona se shoduje s mysliveckou (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Táborsko
Plánovaný zákaz vstupu do lesů, který by měli mít možnost vyhlásit myslivci, vyvolává mezi lidmi značnou nevoli.
S nelibostí se připravovaná novela zákona setkala také mezi lidmi na Táborsku. Zdejší region je plný lesů, které jsou častým cílem výletů lidí z blízkého i širokého okolí. Ovšem nejen k výletům slouží lesy, jsou také rájem pro houbaře, kterých by se zákaz vstupu dotkl asi nejvíc, neboť na houby se chodí ve stejnou dobu jako myslivci na lovy.
"Kvůli pracovnímu vytížení se do lesa dostanu strašně málo, docela by mě proto naštvalo, když bych se tam vypravila a byl tam zákaz vstupu," říká například Marta Štěpánová z Tábora.
Ještě razantnější je ve svém názoru pravidelná návštěvnice lesa a houbařka Lucie Šabatková z Chýnova. "Nesnáším myslivce, takže jakékoliv omezování z jejich strany je pro mě naprosto nepřijatelné," míní Lucie Šabatková.

LIDÉ SE NEUMÍ CHOVAT
Naopak pochopení pro myslivce má další z obyvatelek Chýnova Jolana Hešíková. "Asi bych s novelou souhlasila. V době honu z důvodu ohrožení všech těch, kteří se mohou dostat do míst, kde probíhá lov. A chápu i omezení na jaře, kdy zvířata přivádí na svět mláďata a potřebují klid.
Lidé se v lese neumí chovat tak, aby zvěř v tomto období nerušili," podotýká Jolana Hešíková.
Podle předsedy okresního mysliveckého spolku Václava Falady, je kolem novely zbytečná hysterie. "Už nyní je v některých případech vstup lidí do lesa omezen či zakázán. Delší zákaz vstupu, v řádu několika týdnů, by se týkal jen lokalit, kde žije ohrožená zvěř, a to v době vyvádění mláďat, kdy potřebuje mít klid," říká Václav Halada.
Zpochybňuje také tvrzení, že by les zůstal dlouhodobě uzavřen veřejnosti z důvodu honu. "V těchto případech má být les pro lidi nepřístupný maximálně po dobu 24 hodin, ale většinou se jedná tak o půl dne. Navíc je to kvůli bezpečnosti návštěvníků lesa, aby se nepřipletli do střelby a nedošlo ke zranění," dodává šéf myslivců na Táborsku Václav Falada.

NOVÍ PRIVILEGOVANÍ
Lidé se k novele mysliveckého zákona vyjadřují také na sociálních sítích. Na profil Táborského deníku napsala i Vladimíra Nováková: "Je mi to jasný. Honitba bude celoroční a bude se číhat na každou babku, která si vyrazí na borůvky nebo houby. Třicet tisíc je dobrý důvod."
Své vyjádření na sítích zveřejnil také bývalý kameraman a dramaturg Emilián Vaněk: "Pro normálního člověka je sice svoboda vycestování bez dřívějších doložek či devizových příslibů, ale většinou mu k tomu dnes chybí potřebné finance. Proto chodí alespoň do lesa, vyčistit si v chrámu ticha hlavu. To je jediné, co nás odlišuje například od Rakouska, že jsme mohli do jakéhokoliv lesa a nic nás v tom neomezovalo. I tato poměrně nevinná výhoda nám má býti vzata. A tak bude opět o jednu privilegovanou vrstvu více - myslivce."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.