Přihlásit

Voliéry v Borových Ladách se rozrostly o další sovy (budejckadrbna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Několik nových přírůstků uvidí lidé od této sezony v unikátní soví voliéře v Borových Ladách na Prachaticku na území šumavského národního parku. Nově zde bude samec sovice sněžní, výr velký a tři puštíci obecní. Ve voliéře, která se nachází v menším lomu, tak návštěvníci mohou pozorovat téměř tři desítky ptáků. Areál se po veřejnost otevře 1. května. V pátek provozovatelé vypouštěli do voliéry sovy po zimě, kdy byl komplex uzavřený.

"Nový výr velký utrpěl úraz elektrickým proudem. V naší záchranné stanici v Klášterci jsme ho vyléčili, ale kvůli tak těžkému zranění a následné amputaci křídla se už nemůže vrátit zpět do přírody," řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Provozovatelé vylepšili voliéry tím, že uvnitř vytvořili řadu dalších dutin. Vzniklo tím prostředí, které se nejvíc podobá přírodním podmínkám. Od této sezony budou moci navíc návštěvníci pozorovat krmení na takzvaném krmném stolku, které se bude konat vždy v úterý odpoledne.

Soví voliéry, do nichž je vstup zdarma, se stávají jednou z největších atrakcí šumavského parku. Ročně tento objekt navštíví kolem 80 tisíc lidí. Areál patří do projektu zoologického programu NP Šumava, který mimo jiné zahrnuje například centrum pro pozorování vlka v Srní na Klatovsku nebo centrum pro pozorování jelena u Kvildy na Prachaticku.

Právě posledně jmenovaný areál letos připravuje jednu novinku. Ve výběhu pro jeleny vznikne další pozorovatelna a nově z ní budou moct lidé sledovat pár rysů. "Samec bude rys, který v současnosti žije ve stanici pro hendikepovaná zvířata v Klášterci, samice bude přivezena ze zoo. Předpokládáme, že tento výběh zprovozníme v průběhu srpna," uvedl Dvořák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.