Přihlásit

Na Den Země do Švihova přilétli orli i kondor (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Švihov
Sovy, káňata i orly ze záchranné stanice mohly vidět děti ze švihovské základní a mateřské školy. Ve čtvrtek totiž škola pořádala projekt Den Země.
"Jde o již tradiční akci, kterou v naší škole pořádáme. Žáci přiložili ruku k dílu a se svými třídními učiteli zvelebovali okolí školy," řekla Deníku ředitelka švihovské školy Jaroslava Suchá.
Již osmý ročník Dne Země žákům přinesl více, než jen dobrý pocit z úklidu prostranství školy. Na fotbalovém hřišti za školou na ně čekala ukázka sokolnické práce s dravci.
"Do Švihova jsme přivezli dvacet dravých ptáků. Vracíme se sem jednou za tři až čtyři roky," uvedl sokolník Lazaro Bermudez ze záchranné stanice Zayferus z lednického parku. Během vystoupení dětem předal mnoho zajímavých informací o dravcích a všechny pobavil svým humorem.
Dodal, že jejich vystoupení je ojedinělé tím, že nepouštějí dravce z ruky na ruku, ale děti mohou vidět ptáky přímo při lovu. "Například raroha při lovu kuny, orla při lovu liščete či káně při lovení zajíce," vysvětlil Bermudez s tím, že jde samozřejmě pouze o makety lovené zvěře.
Některé děti si dokonce mohly vyzkoušet, jaké to je, vypustit z vlastní ruky dravce na oblohu, nebo jej naopak nechat na své ruce přistát. Takové štěstí měl i sedmiletý Štěpán Hrebenár, který byl ze zážitku nadšený.
"Moc se mi líbilo, jak jsem měl toho ptáčka na ruce," svěřil se Štěpánek.
Dodal, že se vůbec nebál, ale že kondor, který mu přistál na ruce, byl těžký.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.