Přihlásit

Pozvání na královský dvůr: Gastronomie v době Karla IV.(prazskypatriot.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

U příležitosti oslav 700. výročí narození císaře Karla IV. organizují Vysoká škola hotelová v Praze ve spolupráci s První soukromou hotelovou školou akci "Gastronomie v době Karla IV.", která se koná ve středu 11. května od 10 do 20 hodin v prostorách obou škol ve Svídnické 506 v Praze 8.

Na akci budou představeny dobové pokrmy a nápoje, které byly servírovány ve 14. století v době vlády císaře Karla IV. Ambiciózní vladař, prozíravý politik i urbanistický vizionář žil v době, která se v gastronomii výrazně lišila od současných stravovacích zvyků.
Středověká společnost byla společností hladu. V důsledku změn klimatu hladomory ve 14. století pronásledovaly lid mnohem častěji než dříve. Důležitou a každodenní součástí jídelníčku byl chléb, který císař Karel IV. miloval. Horním společenským vrstvám byla často servírována lovená zvěř, kterou měl císař rovněž v oblibě.
Karlovskou gastronomii výrazně ovlivňoval Karlův pobyt ve Francii. Jeho oblíbenými pokrmy byla polévka s masem (Brouet), ragú z dušeného masa (Mortes) a masové krokety (Rissoles). V královské kuchyni byl zřejmý i vliv Itálie a Burgundska.
Oblíbenými pokrmy, které se často objevovaly na slavnostních hostinách na Karlštejně, byli srnci, zajíci, divoké kachny, koroptve, kvíčaly, kančí a hovězí maso a jelita. V létě pojídal Karel IV. slepice, husy a kachny. Jídlo pepřil a velmi kořenil, zabarvoval šafránem a chléb si mazal na prst vysoko máslem. Karel IV. přivezl do českých zemí vinnou révu, kterou zde nechal vysadit a založil tak tradici českého vinařství. Dále byl znalcem piva, medoviny a moštu.
Ochutnat budete moci žlutou či černou omáčku, syrnou kaši, smažené ryby, vepřové maso s ovocnou omáčkou, z nápojů budou podávána vína z Burgundska, medovina nebo mošt.

Vstup na akci a doprovodný program je pro všechny příchozí zdarma
Ochutnávky pokrmů a nápojů jsou zpoplatněny dobovou měnou, kterou bude během konání akce pražský groš. Hodnota pražského groše je ekvivalentem koruny české, takže 10 pražských grošů odpovídá 10 korunám. Vepřové maso s ovocnou omáčkou bude stát 30 pražských grošů, stejně tak jako grilované maso. Syrná kaše či dřený hrách budou stát 20 grošů. Bílé a červené víno přijde na 10 nebo 20 grošů, hruškovice bude stát 20 grošů a melta 10 grošů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.