Přihlásit

Uherskobrodská Zbrojovka může přijít o polovinu tržeb (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na vině je návrh revize směrnice EU, která by zasáhla i myslivce a sportovní střelce.

Uherský Brod
Zkoumavé pohledy, napjatá atmosféra a obavy. České zbrojovce Uherský Brod hrozí, že by kvůli směrnici Evropské unie (EU) mohla přijít až o polovinu tržeb. Slováckému deníku to potvrdil generální ředitel společnosti, o hromadném propouštění však zatím nechtěl spekulovat.
Fatální dopad by nové nařízení mělo i na sportovní střelce či myslivce, kteří už sepisují petice.
Paniku má na svědomí návrh revize směrnice EU o kontrole zbraní. V reakci na teroristické útoky z listopadu minulého roku má totiž Evropská rada na stole dokumenty, které počítají se zákazem výroby automatických a vlastněním všech poloautomatických zbraní v zemích EU. Tyto typy však v celkovém objemu tvoří přibližně polovinu vyráběných zbraní Českou zbrojovkou Uherský Brod.

ZTRÁTA BY DOSÁHLA AŽ 1,5 MILIARDY KORUN
"Úprava směrnice by v podstatě znamenala konec prodeje pistolí v EU. Společně se zákazem výroby automatických ručních palných zbraní můžeme odhadnout pokles tržeb v tomto sektoru zhruba o polovinu, což znamená propad ve výši 1,2 až 1,5 miliardy korun ročně," uvedl generální ředitel České zbrojovky Uherský Brod Lubomír Kovařík. Zdali by to následně znamenalo masové propouštění, nechtěl předjímat.
"Nechci vypouštět poplašné zprávy o hromadném rozdávání výpovědí. Máme široký sortiment loveckých a sportovních pušek a udělali bychom maximum pro to, abychom posílili výrobu neembargovaných typů.
Hledali bychom jiné možnosti využití výrobních kapacit, ačkoliv jednoduché by to nebylo," přiznal Lubomír Kovařík.
Intenzivní jednání probíhají až na úrovni jednotlivých ministerstev, která si uvědomují pravděpodobný silný dopad na zbrojní výrobu v České republice.
"Výroba pro potřeby české armády tvoří jen menší procento příjmu tuzemských firem. Jejím utlumením nebo přesunem mimo EU by ovšem došlo ke ztrátě schopností produkovat zbraně v době ohrožení státu. Negativní dopad by pravděpodobně byl i na vývoj nových zbraní a na modifikace k již zavedeným zbraním," uvedla mluvčí Ministerstva vnitra Hana Malá.
Nejenom zbrojní průmysl však mohou čekat těžké časy. O svoji budoucnost se bojí také myslivci a někteří sportovní střelci.
"Byl by to velký problém pro disciplíny, ve kterých se používají poloautomatické pistole. Výjimka by pravděpodobně možná nebyla a nějaký systém výpůjček bych si nedokázal představit. Kdyby směrnice ve svém přísnějším znění prošla, mělo by to pro pistoláře fatální dopad. V klubu se zapojujeme do peticí proti jejímu přijetí," prohlásil Petr Ilek, předseda Sportovně střeleckého klubu Uherský Ostroh.
Stejný postoj zaujímají také myslivci. Ti se sice bez poloautomatických pušek obejdou, nicméně odstřel zvěře to ztíží.
"Taková opatření by nás ovlivnila, ale stále doufáme, že zvítězí zdravý lidský rozum a k ničemu podobnému nedojde.
Podepisujeme petice a vystupujeme proti regulacím.
Uvidíme, nakolik to pomůže," neodvážil si odhadnout vývoj událostí Karel Blahušek, předseda myslivecké jednoty Uherské Hradiště.
Podle Ministerstva vnitra by sportovní střelci byli zasaženi méně, i když na některá odvětví, zejména na IPSC střelbu, by měly změny velký dopad. "Z hlediska myslivosti panuje obava o posílení klesající tendence v počtu myslivců. Již nyní roste počet střetů aut se zvěří ročně zhruba o deset procent.
Neschopnost regulovat stavy spárkaté zvěře by tento trend jistě posílila, stejně jako znesnadnila lov divokých prasat," uvedla Hana Malá.
Vývoj pozorně sleduje také Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní (LEX). "Původní směrnice pochází od Evropské komise a doplňující revize na ni vypracovali jak Evropský parlament, tak Evropská rada. Revize parlamentu je poměrně rozumná, varujeme však před druhou variantou od Evropské rady.
Pokud by byla přijata, dopady by byly obrovské. Bohužel nyní nelze odhadnout, který z návrhů je blíže ke schválení. Je to padesát na padesát," doplnil mluvčí LEXu Petr Karásek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.