Přihlásit

Okresní sněm ČMMJ Litoměřice (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krátce po patnácté hodině 5. května 2016 se začali scházet delegáti na okresní myslivecký sněm do hotelu Koliba. Delegáti zastupovali devět set členů ČMMJ na Litoměřicku. Jednání zahájil místopředseda OMS Litoměřice Ing. Miroslav Kraus, který přivítal delegáty i hosty - starostu Městského úřadu Lovosice Ing. Milana Diana, místostarostu Městského úřadu Roudnice nad Labem Ing. Františka Padělka, za Ústřední mysliveckou radu Ing Václava Vomáčku, za Krajskou veterinární správu MVDr. Petra Pilouse, za Lesy ČR ing.
Luďka Šíra, za Policii ČR por. Halma. Po schválení programu, zprávu o činnosti přednesl předseda OMS JUDr. František Hamerle.
Hodnotil plnění usnesení od posledního sněmu a konstatoval, že bylo splněné.
Dále hodnotil práci komisí. Velký podíl na získání financí měla kulturní propagační komise, která zabezpečuje kurzy pro adepty myslivosti, myslivecké hospodáře a též měla hlavní podíl na uskutečnění okresního mysliveckého plesu. Práce kulturně propagační komise je zaměřená hlavně na mládež. Její náplní jsou také besedy na školách. Pokud chceme změnit náhled na myslivce, osvěta musí být zaměřená na děti. Společně s kynologickou, střeleckou komisí se uskutečnila společná akce s Městskou knihovnou Štětí Noc s Andersenem. Kynologická komise připravuje zkoušky psů ve prospěch členů MS a to jarní svod, norování, zkoušky vloh, vodní zkoušky, barvářské zkoušky a všestranné zkoušky. Podílí se též na mezinárodní výstavě i na krajské výstavě psů. Střelecká komise organizuje okresní přebor ve čtyřboji s malorážkou a na MS probíhá řada střeleckých soutěží. Zabezpečuje střelby adeptů. Myslivecká komise připravila školení hodnotitelů trofejí a zabezpečila ozdravovací celoplošní akci spárkaté zvěře. Připravuje i výstavu trofejí s bohatým programem. Uskuteční se i střelecká soutěž o Putovní pohár předsedu OMS. Velkou pozornost ve zprávě věnoval předseda OMS Zákonu o myslivosti. Při tvorbě zákona jsou patrny tlaky různých skupin. Myslivci se podílejí na ochraně životního prostředí, péče o krajinu, péče o zvěř a její plánovanou redukci. Požadavek o zbraních Evropské unie je nepřijatelný a je nutno se jasně se postavit proti němu a to formou petice o nepřijetí zákona. Nejedná se jen o myslivce, ale o ostatní držitele zbraní. Dlouhodobý úkol je sjednotit myslivce do myslivecké komory. Následovali ještě dvě zprávy dozorčí rady a ekonomické komise. V diskusi vystoupil člen Ústřední myslivecké rady Ing. Václav Vomáčka.
Hovořil o funkčnosti sekretariátu, kde každá komise bude mít svého tajemníka. Dále byl zaveden mluvčí Ústřední myslivecké rady a bude nový jednatel, na kterého je vyhlášené výběrové řízení. V diskusi vystoupili Ing. František Padělek s příspěvkem o podpoře myslivosti na Roudnicku a por. Halm, který hovořil o zbraních. Za práci ve prospěch myslivosti byli oceněni vyznamenáním 1. stupně Za rozvoj myslivosti MVDr. František Švec a Dr. Bohumil Vakrčka. Vyznamenání 2. stupně Za rozvoj myslivosti bylo uděleno Václavu Dražkovi, Petru Fričovi, Pavlovi Voděnkovi, Petru Novosadovi, Zdeňkovi Boučkovi a Miroslavu Morávkovi.
3 stupeň Za rozvoj myslivosti byl udělen těmto: Václavu Kotrbovi, Pavlovi Káclovi, Tomášovi Žaludovi, Stanislavovi Gebhartovi, Marii Simandlovéa a Ing.
Milanu Dianovi. Věrnostní medaili dostali Jaroslav Radil, Oldřich Kasal a Václav Rada. Čestné uznání obdrželi Pavel Kopecký, Pavel Kouba a Martin Stejskal. Na závěr bylo přijaté usnesení, které se zaměřilo na práci z mládeží. Je též nutno vše udělat proto, aby se chránilo životní prostředí a zvěř a též pokračovat v ozdravovacích akcích spárkaté zvěře. Závěr okresního sněmu provedl předseda OMS JUDr. František Hamerle. Na zahájení a ukončení sněmu troubil Zbyněk Hnilica.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.