Přihlásit

Vraťme děti do lesa, aneb Myslivost potřebuje novou krev (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

TŘEBÍČ
Šedesát let, to je průměrný věk českých myslivců. Chybí mladí adepti myslivosti, pracovat s dětmi nikoho příliš neláká. Třebíčský Okresní myslivecký spolek se přesto nevzdává a po dlouhých letech obnovil dětskou soutěž Zlatá srnčí trofej. Konala se v sobotu na Bažantnici.

"Marně jsem pátral po tom, kdy se soutěž konala naposledy. Osobně si myslím, a pamětníci mi to potvrdili, že to bylo kolem roku 1990. Bývalo pravidlem, že se soutěže účastnily především děti z mysliveckých kroužků. To ale bylo ještě před rokem 1990. Od té doby většina mysliveckých kroužků zanikla. Teď na celém okrese funguje jen jeden," říká za pořadatele Tomáš Sedláček. Jedná se myslivecký kroužek v Okarci, jehož vedoucím je právě Tomáš Sedláček. "Je málo lidí, kteří se práci s dětmi mají čas věnovat. Teď se pokoušíme dát dohromady jakýsi adresář osob, které by chtěly s dětmi pracovat. Počítáme, že se s nimi v polovině roku sejdeme a nabídneme jim naše poznatky a materiály, které máme třeba z přednášek ve školkách a školách. Popravdě řečeno, počítám, že takových lidí bude z celého okresu tak deset."
Soutěž Zlatá srnčí trofej byla určena dětem ze základních škol a soutěžilo se ve třech věkových kategoriích. Osloveny byly všechny základní školy i myslivecké spolky. Kromě šestnácti děti z kroužku v Okarci, přišlo soutěžit ještě dvanáct dalších. Podle pořadatelů očekávatelný počet účastníků. I když doufají, že v příštích letech bude třeba účast hojnější. "Jde nám o to vrátit děti víc do přírody. Chceme, aby alespoň některé z nich u myslivosti zůstalo. Dětí na venkově obecně moc není, jako dospělí tam nezůstávají a myslivci stárnou a Třebíčsko rozhodně není výjimkou," dodává Sedláček.
Soutěž byla složena z několika disciplín, nechyběl test ani venkovní stezka, na které měly děti prokázat třeba své znalosti botaniky. V nejmladší kategorii (do 2. třídy ZŠ) nakonec zvítězil Jan Sedláček, v kategorii určené pro děti ve 3. až 5. třídě byl nejlepší Martin Holý a mezi nejstaršími (do 9. třídy) vyhrál Tomáš Mejzlík.
Kromě soutěže čekal na děti na Bažantnici i doprovodný program, ukázky sokolnictví, možnost zastřílet si ze vzduchovky nebo na laserové střelnici a ukázky kynologie. Suverénně nejvymazlenějšími psy byli flat coated retrívři Yvetty Holíkové. "Byli sice vyšlechtěni na práci na vodě, na lov kačen. Teď si je ale lidé pořizují jako mazlíky do rodin s dětmi. Při šlechtění u nich byla potlačena agresivita vůči člověku, mají úžasnou povahu a jsou na lidech doslova závislí. Rozhodně to není pes do kotce," říká chovatelka. Podobně jako psi paní Holíkové, zaujali i ohaři Karla Benáčka. Ukázky aportování se dětem líbil, zvlášť když to byly ony, které mohly aportovací kozlík před psy schovávat v trávě. Marně. Spolehliví ohaři se zahanbit nenech
ali.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.