Přihlásit

Slavnosti stepí opět upozorní na krásu přírody Středohoří (zatecky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Raná
Oblíbená akce se uskuteční už tuto sobotu. Návštěvníci uvidí i živé sysly a ovce.

"Víte, proč je modrásek modrý? Zdánlivě prostá otázka je jednou z mnoha, na které dá odpověď letošní ročník Slavností stepí. Opět se uskuteční na svazích známého vrchu Raná v Českém středohoří.
Kromě toho, že Raná je vyhledávaným místem fanoušků bezmotorového létání, může nabídnout také unikátní přírodu. Na to v sobotu 14. května upozorní už pátý ročník Slavností stepí. Bohatý program bude probíhat od 10 do 17 hodin.
Čtěte také: Konference přiblížila ochranu stepí v lounské části Středohoří
Akci si každoročně nenechají ujít stovky milovníků přírody. Na ně také letos čeká přírodovědný program. Připraveny budou exkurze po okolí s odborníky, odchyty a ukázky místních druhů ptáků, lidé uvidí i živé netopýry nebo atraktivní ukázky zpracování vlny. Bude možné pozorovat místní chlupaté obyvatele - sysly. Návštěvníci se dočkají odpovědí snad na všechny zvídavé otázky.
Další částí programu pak bude výstava ovčích plemen a ukázka ovládání stáda pomocí ovčáckých psů. Chybět nebudou ani dětské atrakce a soutěže s hasiči. Odpoledne je v plánu koncert hudební skupiny. Každý si zkrátka najde to své.
Na slavnosti pojedou speciální autobusy
Slavnosti stepí jsou součástí Evropského dne chráněných území, který se tradičně v květnu připomíná. V České republice proběhnou desítky komentovaných exkurzí v chráněných územích a dalších akcí. Návštěvníci se tak dozvědí, jakou péči tato jedinečná území potřebují.
Na Slavnosti stepí se můžete dopravit buď vlastním autem nebo využít kyvadlovou autobusovou dopravu (zastávky Louny Žižkova, Dobroměřice, Lenešice zámeček, Raná, Bělušice vlaková stanice a zpět) a svézt se rovněž můžete vlakem po tzv. Švestkové dráze (na trase Lovosice - Most a zpět), na který bude v Bělušicích navazovat kyvadlová autobusová doprava.
Karolína Šůlová"

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.