Přihlásit

Myslivci obnoví pachové ohradníky i letos (Havlíčkobrodsdký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vysočina
Kraj Vysočina i letos uvolní peníze pro myslivecká sdružení na obnovu pachových ohradníků. "Ve srovnání s rokem 2009, odkdy kraj pachové ohradníky podporuje, srážek aut se zvěří výrazně ubylo. V roce 2009 zaznamenaly statistiky 866 střetů vozidel se zvířaty, v roce 2014 to bylo 364 srážek. "Pokles byl nejvýraznější v roce 2010, pak se počet stabilizoval," uvedl náměstek hejtmana Vladimír Novotný.
Auto nejčastěji srazí srnčí zvěř, střety s černou zvěří jsou hlášené méně často, ale jsou nebezpečnější.
Princip pachových ohradníků je jednoduchý. Na kůly, stromy nebo keře podél silnic se nastříká montážní pěna a další speciální látka s repelentem obsahujícím pach predátorů, například rysa, vlka, nebo medvěda.
Zvěř má strach z predátorů zakódovaný v genech, a do takto označených úseků nevstupuje. První dávku repelentu lesníci aplikují začátkem května, obnovují ji po měsíci a končí v srpnu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.