Přihlásit

Na drátech stále hynou tisíce dravců. Energetici na Tachovsku instalovali kryty (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

U obce Neblažov na Tachovsku nainstalovali energetici ochranné kryty na vedení vysokého napětí. Opatření má zabránit úhynům především dravých ptáků. Ročně jich na sloupech elektrického vedení na západě Čech uhynou stovky, v rámci celé republiky jsou to tisíce.

Zatímco v západoevropských zemích se vedení elektrického proudu kvůli ptactvu upravovalo už v polovině šedesátých let, v Česku se začalo asi až o dvacet let později, a to jen ve výjimečných případech. Teprve od roku 2009 to distribučním společnostem nařizuje zákon. Elektrická vedení musí zabezpečit nejpozději do roku 2024.Mrtví dravci pod každým druhým sloupem

Lokalita u Neblažov na Tachovsku, kde energetici ochranné zařízení nainstalovali, je mezi dravci oblíbená. Na pastvině mají dostatek přirozené potravy a stožáry využívají místo stromů k vyhlížení kořisti. Hnízdí tady například luňák červený a další druhy dravců.

Nejnebezpečnější jsou pro ptáky staré sloupy, které mají vedení ve stejné výšce a především podpěrné izolátory směrem nahoru. Právě to se ptákům stává osudným. Dravec usedne na uzemněnou konzoli, při skládání křídel překoná výšku izolátoru a dotkne se vodiče.

„Zjistili jsme, že pod každým druhým takovým sloupem se nachází torza, zbytky uhynulých popálených dravců," uvedl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. V současnosti je v Česku asi šest set padesát tisíc problémových sloupů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.