Přihlásit

Řepka. To je olej, květový med i smrtelné nebezpečí pro zvěř (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeňský kraj – Všudypřítomný pyl, typický pronikavý odér a žlutá pole podél každé silnice. Plocha, kterou zemědělci využívají pro pěstování řepky, se od roku 1996 zdvojnásobila. Zatímco před dvaceti lety zabírala pouze 9,2 procenta všech osetých polí, před třemi lety už to bylo 18,8 procent.
A třebaže v posledních dvou letech číslo mírně kleslo, je pravděpodobné, že jde jen o dočasný stav.
Řepka, jež se pěstuje především jako biopalivo, vytlačuje ostatní plodiny, zemědělci na ní vydělávají.
Podle předsedy Krajské agrární komory Plzeň Jaroslava Šímy řepky na polích Plzeňského kraje v posledních letech ubylo také kvůli podmínkám, jež zpřísňuje Evropská unie. „Řada polí se teď musí osévat jinak, na orné půdě musí být více takzvaných greenů neboli zelených ploch," uvedl Šíma.
Toto zazeleňování má pomáhat zadržovat vodu v krajině, ale také zachovávat její rozmanitost. „Podniky to řeší různě. Někde jim na polích roste jetel nebo vojtěška, někde mají třeba okolo kukuřičných polí zelené pásy. Podnik od podniku mohou tyto plochy zabírat třicet nebo padesát hektarů a to už úbytek řepky vyvolá," míní Šíma.
Například myslivci by se bez žlutých polí asi úplně obešli. Zvěři, zejména té srnčí, se totiž může stát doslova osudnou.
„Na velkých lánech má srnčí sice klid pro pastvu, ale řepka obsahuje jedovaté glukosinuláty a snadno zkvasitelné cukry a od konce února je navíc přihnojována dusíkatými hnojivy.
Nově rostoucí listy jsou proto plné dusičnanů, ty odumírající plesniví, a ačkoliv řepka zvěř láká, může jí přivodit těžké průjmy, poruchy nervového systému, oslepnutí a v krajním případě i smrt," řekl už dříve Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.
Řepku naopak vítají například včelaři. Světlého květového medu je na trhu každoročně nejvíce, a ačkoliv má kritiky, kteří oprávněně tvrdí, že brzy cukernatí a není tak kvalitní, má také výhody.
„Je ideální pro takzvané pastování, při kterém se upraví do jemné krémové podoby a pak se maže jako máslo. Med tím nic neztratí, zůstanou v něm všechny důležité látky," tvrdí jednatel organizace Českého svazu včelařů z jihoplzeňského Čížkova Karel Krejčí a dodává, že letos to ovšem na Plzni-jihu s květovým medem asi slavné nebude: „Řepky tady totiž není tolik jako dříve."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.