Přihlásit

Děti poznávaly zvěř, rostliny i plemena psů (rakovnicky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čistá - Poznat zvěř podle trofejí či podle hlasů z vábničky, určit dřeviny nebo plemena psů přítomných na stanovišti, to je jen několik úkolů, které plnili účastníci Zlaté srnčí trofeje na několika pečlivě připravených stanovištích v areálu bývalé cihelny.

"Zúčastnily se jí děti do patnácti let a své znalosti si měřily ve třech kategoriích. A mnozí z nich, i ti nejmenší, tedy předškoláci, odříkávali mysliveckou latinu, jako když bičem mrská. Jiří Klementovič se účastnil soutěže o Zlatou srnčí trofej letos poprvé.
Proč, vysvětlil jednoduše: „Já chci být myslivec. Učí mě táta a baví mě úplně všechno. Chodíme spolu do lesa. Kolem Jesenice to dobře znám. Krmíme zvěř a učíme se o zbraních." Ještě než vyrazil se svým otcem Jiřím na trasu stezky, zvládl střelbu ze vzduchovky na terč s divokým prasetem. To také trénoval už doma. Nejvíc se ale těšil, až bude poznávat paroží Ti nejmenší v soutěži Zlatá srnčí trofej první body získávali na dětské střelnici, kde vzduchovkou stříleli do terče na divoké prase. Větší v kategorii A a B přemýšleli nad otázkami testu z myslivecké latiny.
Testy připravuje pravidelně pan Knobloch. Otázky vycházejí z celostátní soutěže Zlatá srnčí trofej a i tady jsou dost náročné, takže často výsledek testu rozhoduje o celkovém pořadí.Okresní kolo Zlaté srnčí trofeje připravil už tradičně OMS (Okresní myslivecký spolek) Rakovník a tentokrát Myslivecký spolek Javorna Čistá.
Poprvé se soutěž odehrála dál od Rakovníka, ale to se i přes počáteční obavy pořadatelů vůbec neodrazilo na účasti. Síly si změřilo více jak padesát dětí, což je podle předchozích let více jak slušný průměr. Do Čisté zajeli dokonce i děti z Plzeňského kraje.
„Do tohoto areálu nás přivedla Lucie Váhalová z Čisté, nová členka naší kulturní komise. Areál je pěkný, klidný a celý okresní spolek s tím souhlasil," vysvětloval předseda OMS Rakovník Pavel Pýcha. Není divu, že složení účastníků bylo velmi různorodé. Někteří tu byly vůbec poprvé.
„Někdo sem jezdí opakovaně a o těch už víme, že mají o myslivost zájem a v rodině silné geny. Některé děti sem zavítají poprvé. Vyzkouší si své znalosti a mnohdy je to chytne a jezdí sem opakovaně.Máme tu dokonce i své odchovance," uváděl Pýcha.Vítězové kategorie A a B postupují do celorepublikové soutěže organizované Českomoravskou mysliveckou jednotou Praha.
V minulých letech tam mělo Rakovnicko několik favoritů, například Jana Gregora a Aleše Zwettlera, kteří už odrostli, ale pokračují dál v mysliveckém kurzu. Oba také chodili do mysliveckého kroužku v Kněževsi pod vedením Miroslava Fraňka."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.