Přihlásit

Sokol připomíná letící tryskáč (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ČESKÉ ŠVÝCARSKO / Hlasitý křik samice sokola stěhovavého nad jednou ze strmých skal v Národním parku České Švýcarsko by mohl napovídat, že hnízdo s mláďaty napadl nepřítel. Skutečnost je ale jiná. Pracovníci parku Václav Šena a Václav Sojka vylezli za pomoci horolezecké techniky ke hnízdu, aby malým sokolům nasadili kroužky.
„Je to jedno ze šesti hnízd sokola stěhovavého, která jsme letos v parku našli, dalších pět jich je v přilehlých oblastech Labských pískovců," říká ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Do parku se vydal společně s malými ochránci přírody, aby jim ukázal, jak malí sokoli vypadají.
Po dvacetiminutovém čekání, než oba ornitologové vylezou ke hnízdu, můžou děti i s dospělým doprovodem přímo pod skálu, na které sokoli hnízdí. Ze čtyřicetimetrového skalního ostrohu ornitolog Václav Šena spouští košík zakrytý tmavou látkou.
Jedno z mláďat vyndal z hnízda, aby si ho malí ochránci přírody mohli prohlédnout. Malá samička velikosti holuba, asi dva týdny stará, je bíle ochmýřená a i když se vyděšeně rozhlíží, stihne klovat do prstů ředitele parku. Mládě už má kroužek, Benda přidává další. „Hlavní význam kroužkování spočívá v možnosti sledovat, jakým směrem se sokoli šíří," vysvětluje Benda. Sokoli z Labských pískovců byli k vidění v Itálii, Francii či Španělsku.
Malé dvoutýdenní ptáče už má charakteristické rysy dospělého ptáka. „Má tmavé oči, velké, aby dobře viděl. Jeho nos je podobný špičce tryskového letadla, je to kvůli prudkému proudění vzduchu, aby se mu dobře v té obrovské rychlosti létalo a dýchalo," vysvětluje Benda dětem. Sokol stěhovavý totiž patří k nejrychlejším dravcům světa. Velice rád využívá ke stoupání teplých vzdušných proudů. Jakmile spatří kořist, složí křídla a jako kámen střemhlavým pádem útočí až 360kilometrovou rychlostí.
Národní park České Švýcarsko je dnes se sousedním saským parkem líhní sokolů stěhovavých pro celou střední Evropu. V pískovcových skalách jich sídlí na padesát párů. Jsou přísně chránění a v době jejich hnízdění je do míst, kde jsou hnízda, turistům vstup zakázán až do konce června.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.