Přihlásit

Myslivci chrání zajíce a tlumí lišky (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zatímco zajíců myslivci v uplynulém roce ulovili nejméně za posledních deset let, lišky nešetřili. lovili jich nejvíc za poslední čtvrtstoletí

Třebíčsko
Myslivci z více než třetiny honiteb na Třebíčsku nevykázali za uplynulý rok žádného uloveného zajíce. Této kdysi běžné zvěře bývala v krajině v minulosti hojnost, dnes se ji myslivci snaží šetřit.
Na vysoké stavy zajíců si vzpomíná předseda mysliveckého spolku z Náměšti nad Oslavou Miloš Široký. "Na jednom poli jich bývaly i stovky. Každý rok se ulovily desítky kusů a se stavy to nic nedělalo, protože se stále rodili další a další. Dnes je to na mnoha místech rarita, když nějakého potkáte," upozornil nimrod s více než padesátiletou praxí.
Jeho kolegové ulovili v mysliveckém roce 2015 (od loňského 1. dubna do konce letošního března) pouze 11 zajíců. Náměšťská honitba je přitom s více než 3200 hektary jednou z největších na okrese. "Ulovili jsme je vlastně z povinnosti, abychom z jejich vzorků zjistili, jestli nemají tularémií," vysvětlil Miloš Široký. Za úbytkem zajíců stojí podle odborníků vytváření velkých zemědělských lánů. Myslivci dodávají, že to způsobuje i nedostatek potravy, ubývání zdrojů vody v krajině a také tlak predátorů. Zatímco počet ulovených zajíců loni poklesl na desetileté minimum, množství ulovených lišek dosáhlo na Třebíčsku podle mysliveckých statistik druhé nejvyšší hodnoty za posledních pětadvacet let.

UMĚLÉ CHOVY
"Lišky potřebují živit mladé a hodně zajíců pochytají, proto se na ně zaměřujeme. Populace zajíců se snad zvedne," poznamenal jednatel Okresního mysliveckého spolku v Třebíči Josef Venhoda.
Pro rozšíření zajíců dělají podle něj nimrodi hodně.
"Vyrábějí nově napáječky nebo krmítka pro zajíce a zaměřují se na predátory.
V minulosti dělali i pokusy, že do přírody vypouštěli zvěř z umělých chovů. Ukázalo se ale, že takoví zajíci byli méně ostražití, a pro lišky to byl pamlsek," připomněl Josef Venhoda.
Ve 111 honitbách na Třebíčsku ulovili loni myslivci 1867 lišek. Jen v honitbě Oslava, která zabírá osm katastrálních území, 104, což je výrazně víc než jinde.
Ne všem tamním liškám se osudnou stala střelná zbraň. "Skoro 45, a často se jednalo o liščata, jsme s loveckými psy vynorovali a dalších asi sedm jsme v uměle vytvořených norách, na jejichž budování poskytuje Ministerstvo zemědělství dotace, lapili do sklopců," doplnil Miloš Široký.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.