Přihlásit

Vybíravost amerických jelenů pomáhá šířit nepůvodní druhy rostlin (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jelenec běloocasý, jehož domovský areál zahrnuje území od Brazílie po Kanadu, napomáhá k šíření invazních druhů rostlin. Přežvýkavý sudokopytník si totiž záměrně vybírá k pastvě jen určité typy vegetace. Vyhýbá se  některý nepůvodním druhům rostlin, čímž je  zvýhodňuje oproti domácím rostlinám. Jak dokládá studie Pensylvánské státní univerzity, pro lesy na severozápadě USA to rozhodně není dobrá zpráva.

Potravní preference jelenců  zkoumali pracovníci z Výzkumného centra spárkaté zvěře, spadající pod Pensylvánskou státní univerzitu. Jelencům chovaným v oboře  předložili k jídlu pestrý výběr sestavený z domácích a exotických rostlin. První položku v menu přitom reprezentovalo sedm místních běžných lesních rostlin, druhou pak osm druhů nepůvodních. Jelenci se mohli volně rozhodnout, kterou šťavnatou otýpku načnou.


"Z výsledků je patrné, že jelenci kladou velký důraz na stravitelnost a chuťové vlastnosti předkládaných rostlin, čímž přispívají k selekčnímu procesu," říká David Mortensen, který výzkum vedl. K šíření nepůvodních druhů pak napomáhají jednoduše tím, že je nechtějí konzumovat. Sběr dat pro studii o potravních preferencích pro studii, která byla publikována v žurnálu Biological Invasions, zahrnoval snímání v noci pasoucích se jelenců skrytou infračervenou kamerou a vážení spasených porcí předkládaných rostlin. Experiment se odehrával v pozdním létě, na začátku podzimu a na jaře, aby bylo možné optimálně stanovit potravní výběr sledovaných přežvýkavců.

Ačkoliv jelenci vykazovali jasnou preferenci druhů domácích (s výjimkou hasivkovité kapradiny Dennstaedtia punctilobula), s chutí se pouštěli i do některých nepůvodních druhů (ptačí zob obecný, jesenec okrouhlolistý), zatímco česnáčku lékařskému, dřišťálu Thunbergovu a plevelu Microstegium vimineum se zcela vyhýbali. Přeneseno na měřítko stávajícího podrostu lesů amerického středozápadu, jelenci svými chutěmi přispívají k vytváření určitého typu rostlinných společenstev.

"Extrémní preference nebo naopak vyhraněné opomíjení určitých domácích či invazních rostlin je vázáno na konkrétní druhy," říká Kristine M. Averillová, vedoucí autorka studie. "A souvisí pravděpodobně s určitými rysy těchto rostlin, například stravitelností. To, co dokládají naměřené výsledky z obory, pak dobře koresponduje s tím, co vidíme ve volné přírodě lesů amerického severozápadu."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.