Přihlásit

Za vstup do chráněné rezervace Rolavská vrchoviště budou padat tučné pokuty (sokolovsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přebuz
Vstoupíte do národní přírodní rezervace Rolavská vrchoviště v okolí Přebuze na Sokolovsku, pak počítejte s tučnou pokutou. Ochránci přírody totiž vyhlásili nulovou toleranci vstupu lidí do míst, kde platí nejvyšší stupeň ochrany přírody.

"Reagují tak na fakt, že rezervace s ohroženými druhy zvířat a rostlin zažívá za poslední roky doslova nájezdy turistů, kteří tam i přes zákaz vstupu kempují, rozdělávají ohně nebo jezdí na čtyřkolkách. "Lidé tam přírodu doslova drancují," říká Rudolf Kovařík z občanského sdružení Rosnatka, které se stará o ochranu přírody.
Kovařík upozornil na to, že už letos umravňoval několik lidí, kteří do rezervace vstoupili přes zákaz a rozdělali si oheň. "Následky mohou být fatální, protože technika hasičů by se sem jen těžko dostala. Rolavská vrchoviště zažívají opravdové nájezdy lidí. Za víkend jich sem v létě dorazí i několik tisíc. A to je samozřejmě znát," upozornil Kovařík. Ochránci přírody však nechtějí unikátní přírodu před veřejností zavírat. Proto v rezervaci vznikly nové naučné stezky, kde mohou lidé krušnohorskou přírodu obdivovat. Pokud však budou lidé vstupovat mimo vyznačené trasy, například v okolí Cínového dolu nebo Jelení, bude se trestat. "Za porušení zákazu vstupu hrozí pokuta ve výši až 10 tisíc korun," varoval vedoucí odboru životního prostředí kraslické radnice Jiří Hejkal. Ještě vyšší pokuta hrozí v případě poškození přírody, a to třeba právě rozděláváním ohňů. "Za poškození zvlášť chráněného území nebo jeho části můžeme udělit sankci až 100 tisíc fyzické osobě a až dva miliony korun právnické osobě."
"Ještě loni jsme lidem spíše domlouvali, teď už ale přitvrdíme," řekl jednoznačně.
Ochránci přírody, dobrovolníci, policie, lesníci, úředníci nebo lidé z Agentury pro ochranu přírody. Ti všichni nyní intenzivně spolupracují a rozdělí si služby, aby byla rezervace o rozloze 7,5 km čtverečních bedlivě monitorována. "Cíl je jasný, ochránit unikátní přírodu, živočichy a rostliny, kteří jsou kriticky ohrožení. "Jedná se například o tetřeva hlušce, tetřívka obecného nebo čápa černého. V rezervaci přitom hnízdí další a další ohrožené druhy ptáků, kteří na hnízdění potřebují klid, aby se mohli rozmnožovat," dodal Hejkal. V národní přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště roste i množství chráněných rostlin. Jde například o masožravou rostlinu rosnatku obecnou nebo drobnou orchideu s názvem bradáček srdčitý, která je též kriticky ohrožená."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.