Přihlásit

Vlčí smečka si už Broumovsko oblíbila (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlci se v našem regionu vyskytují od minulého podzimu. Napadají i hospodářská zvířata.

Broumovsko
I teď na jaře působí vlčí smečka, která se od minulého podzimu vyskytuje na Broumovsku, nemalé škody. Jen v dubnu a květnu byli pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) přivoláni k devíti případům, kdy vlci napadli hospodářská zvířata. Usmrceno bylo 11 jehňat, 4 ovce, 4 telata a 4 kozy na pastvinách ve Zdoňově, Libné, Horních Teplicích, Vernéřovicích a ve Dřevíči. "Výskyt vlků na Broumovsku je výsledkem přirozeně se zvyšující populace těchto ohrožených živočichů ve střední Evropě. Je novou skutečností, která přináší problémy zejména chovatelům ovcí v oblasti a je třeba na ni reagovat a přijmout preventivní opatření, která sníží riziko dalších škod," uvedla Hana Heinzelová, vedoucí Správy CHKO Broumovsko.
Myslivci ve stejném období nahlásili 10 stržených kusů spárkaté zvěře, převážně muflonů a srn. Během zimy tyto šelmy pustošily i chov ovcí v Dolním Adršpachu. Většinu zvířat přitom jen potrhaly, ale nezkonzumovaly. Škodu sice chovatelům uhradí stát, ale...

Na výskyt vlků na Broumovsku se zaměřilo i setkání, které tuto středu pořádali pracovníci Správy CHKO Broumovsko a členové Hnutí DUHA Olomouc ve spolupráci s Českomoravskou mysliveckou jednotou s mysliveckou veřejností.
Besedy se zúčastnilo přes třicet zájemců nejen z řad myslivců. Jiří Scholz, předseda myslivecké komise Okresního mysliveckého spolku Náchod ČMMJ k jejímu průběhu sdělil: "Pro mne osobně byla akce velkým přínosem a věřím, že i pro většinu přítomných. Zaměstnanci správy CHKO mne potěšili svým profesionálním a objektivním přístupem. Spolu se členy Hnutí Duha nám předali množství poznatků a informací o životě a chování vlků ve střední Evropě, a potažmo i počátky výskytu v Čechách v posledních letech. Seznámili nás s objektivními fakty o výskytu vlků na území CHKO Broumovsko.
Není jich bohužel ještě dostatečné množství, aby šlo vyvodit jednoznačné závěry, nicméně je naprosto zřejmé, že se jedná o smečku několika vlků s totožnými znaky v chování vlčí populace volně žijící v kulturní krajině Německa a Polska.
Pro nás myslivce vlci samozřejmě znamenají jistý nový problém, na který my ani zvěř nejsme připraveni. Je to něco naprosto nového a nebude to mnohde jednoduché.
Co to přinese do budoucna, nemůže dnes nikdo z nás předjímat. Ale věřím, že to úspěšně zvládneme i s vlky."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.