Přihlásit

Celníci zmařili monstrózní kšeftování se slonovinou a kostmi tygrů (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hlídání letecké linky do Vietnamu nezůstalo bez odhalení.

Praha
Březnovým zadržením dvou Asiatů žijících v České republice se včera pochlubili celníci. Cizinci odhalení v rámci akce s krycím názvem Kostka prý organizovali nelegální obchod s tygřími kostmi a dalšími částmi těl chráněných živočichů - ponejvíce pašovanými z Afriky. "Tyto osoby nakupovaly tygry, které následně zpracovávaly na produkty tradiční asijské medicíny," uvedla Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel.
Na konci března celníci zajistili množství drápů, zubů, kostí, rozsekaných částí těl zvířat a dalších živočišných produktů - částečně pocházejících z tygrů a také ze lvů. Zvláště tygři, jichž ve volné přírodě zbývají zhruba tři tisícovky, jsou podle slov ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse vážně ohrožováni pytláky.
Zakázaný vývoz exemplářů ze zvířat podléhajících přísné ochraně prostřednictvím kurýrů z Letiště Václava Havla Praha v Ruzyni mapovali celníci přes dva roky.
V návaznosti na operaci Kostka celníci společně s pracovníky inspekce životního prostředí zavedli na Ruzyni speciální kontroly na lince do Vietnamu.
Tato operace skrytá pod označením Tygří oko, zaměřená speciálně na pašování slonoviny, nosorožčích rohů a tygřích kostí, trvala od poloviny ledna do března.
Rentgenem bylo prověřeno téměř 7400 zavazadel (načež u 2300 došlo i na fyzickou kontrolu obsahu) - a odhalit se podařilo 44 případů pašování.
Pavla Říhová z inspekce včera připomněla, že se podařilo najít i přívěsek že špičáku vzácného levharta mandžuského - či třeba masti obsahující medvědí žluč. Nechyběly ani výluh z tygra nebo preparáty z rohů antilopy sajgy a z pižma jelínka kabara.
V režii jihočeských celníků se od loňského dubna do letošního 21. dubna odehrávala akce s krycím názvem Ebur zaměřená proti nelegálním obchodníkům se slonovinou. Zadrženo bylo pět Čechů, kteří své zboží nabízeli v internetové aukci - a při 12 domovních prohlídkách došlo také na zajištění 126 kilogramů surové slonoviny a výrobků ze slonoviny v hodnotě šesti milionů korun. "Dále byla zajištěna hotovost bezmála jeden milion korun a tři tisíce amerických dolarů - a rovněž vozidla sloužící k převozu slonoviny," připomněla Kaňková k u nás rekordnímu zátahu v souvislosti se slonovinou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.