Přihlásit

Trubači ukáží tichou hlasitou poštu (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V pátek a sobotu se v Pelhřimově uskuteční 2. ročník československé soutěže mysliveckých trubačů

Pelhřimov
Přes dvě stě trubačů ze všech koutů České i Slovenské republiky porovná své síly v rámci druhého ročníku soutěže mysliveckých trubačů, která se uskuteční už tuto sobotu v Pelhřimově.
Tito hudebně nadaní myslivci se navíc v rámci sobotní akce pokusí o ojedinělý pokus o zápis do České knihy rekordů, kterým bude Štafeta mysliveckých trubačů. V rámci těchto dvou událostí se včera dopoledne uskutečnila v tamní expozici Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit tisková konference, kde se účastníci o plánované pelhřimovské akci dozvěděli víc. "Letos je to už osmdesát let od doby, kdy Antonín Dyk vytvořil první sestavu českých loveckých signálů, proto jsme se rozhodli uspořádat tuto již zmíněnou štafetu mysliveckých trubačů," osvětlil důvod konání jedinečné události za spoluorganizátory akce Petr Šeplavý z rady Klubu trubačů Českomoravské Myslivecké Jednoty.
Trubači budou rozmístěni jeden za druhým v padesátimetrových i delších distancích po trase dlouhé přes 10 kilometrů. Jejich úkolem bude předat si správně signál vylosovaný na startu štafety.
O rekord se pokusí na 170 trubačů. "Podaří-li se, bude nový český rekord zapsán jako první rekordní počin do výsledkové listiny 26. festivalu Pelhřimov - město rekordů, který nás čeká následující pátek a sobotu, přesněji řečeno 10. až 11. června," upřesnil Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov.
Podstata rekordu je počet lidí, vzdálenost trasy a čas, během kterého si trubači zvládnou signál předat.
Miroslav Marek doplnil, že tato událost se pro laiky dá jednoduše popsat jako tichá pošta. "Doufejme, že bude ale hlasitá," reagoval s úsměvem Petr Šeplavý.
Úterní tiskovou konferenci navíc svými ukázkami mysliveckých signálů obohatil Petr Votava z rady Klubu trubačů Českomoravské Myslivecké Jednoty.
Předávat si trubači budou buď signál Vítání, Začátek honu, nebo Přestávku.
"Možná se budou diváci divit, proč vlastně děláme takové věci a předáváme si signál zvukem, když je možné vytočit číslo a zavolat si. Jenomže my to děláme kvůli tomu, že jsme trochu konzervativní a snažíme se dodržovat myslivecké tradice a zvyky. Zároveň se snažíme, aby odkaz, který jsme obdrželi od svých předků, nezanikl," pověděl Petr Votava.
Česko-Slovenskou soutěž mysliveckých trubačů si pochvaloval i starosta města František Kučera. "Já jsem samozřejmě rád, že taková významná soutěž tady je, protože kromě toho, že jsem starostou města, tak jsem také celý život myslivcem a vyrostl jsem v mysliveckém prostředí, takže tady tuto soutěž vítám," František Kučera. Pro návštěvníky akce je připraven bohatý program, který začíná tento pátek Svatohubertskou mší v pelhřimovském kostele svatého Bartoloměje a následným koncertem trubačů na Masarykově náměstí. "Další program je připraven na sobotu, kdy by měla v devět hodin Městskými sady zaznít lovecká hudba. Tam bude následně pro děti připraven Myslivecký den s vyhodnocením výtvarné a literární soutěže na téma Jak jsem potkal přírodu," vyjmenoval Kučera.
Do soutěže je celkem přihlášeno 230 trubačů, kteří své umění předvedou ve 106 vystoupeních. Do finále, které je naplánované od 16 do 17 hodin, postupuje pět nejlepších souborů ze základního kola.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.