Přihlásit

Jedinou změnou bude výše pokuty, lesy se neuzavřou (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střední Čechy – Marek Kraus, vedoucí Mysliveckého a kulturně-propagačního oddělení Českomoravské myslivecké jednoty říká, že jediné co se příslušnou novelou změní, bude právě výše pokuty z deseti na třicet tisíc korun. „Lesy se tím ale pro nikoho neuzavírají," říká Martin Kraus.

* Co říkáte na připravovanou novelu zákona?

Novela zvyšuje maximální možnou hranici pokuty za porušení zákazu vstupu do lesa z dosavadních 10 tisíc korun, jak to platí od roku 2001, tedy už patnáct let, na 30 tisíc korun. To je vše, jinak se nemění nic. Lesy se pro nikoho neuzavírají.

* Jaké má podle vás novela nedostatky? Hodně se mluví o zmenšení výměry honiteb, kde se očekává velký tlak.

Novela zákona o myslivosti by neměla řešit výměru honiteb.

* V jakých případech by měl platit zakázat vstupu do lesů?

Tato omezení se používají jen ve velmi výjimečných případech a musí být odůvodněná. Slouží k ochraně života a zdraví houbařů a výletníků, ale také k ochraně zvěře. Omezení nebo zákaz může vydat obec s rozšířenou působností pro jednu honitbu nebo její část například v době lovů, aby při něm nebyli turisté zraněni nebo i hůř, nešťastnou náhodou usmrceni. Opatření může platit v některých specifických lokalitách také v době, kdy zvěř hnízdí nebo odchová mladé, aby je lidé neplašili a zbytečně tím nezpůsobili smrt mláďat. Zákaz nebo omezení vydává obec poté, co posoudí oprávněnost žádosti uživatele honitby, což je například místní myslivecké sdružení. Pokud opatření vydá, může platit jen na omezenou část honitby, na určitou roční dobu nebo na některé dny či hodiny v týdnu. Nařízení může mít i takovou podobu, že nařizuje návštěvníkům nepouštět se mimo vyznačené turistické trasy. Proti vydání opatření může kdokoliv podat do 30 dní odůvodněné námitky. V praxi platí, že informaci o zákazu nebo omezení vyvěsí uživatel honitby na cedule na stezkách u vstupu do lesa, aby byli všichni upozorněni, jaká pravidla v honitbě platí. Tak to funguje léta, na tom není nic nového.

* Dal by se nový zákon nějak zneužít?

Důležité je uvědomit si, že v republice je přibližně 5800 honiteb, ročně se vydá zákazů nebo omezení vstupu jen pro maximálně pár desítek z nich. Takže na houby a výlet do lesa můžete bez obav vyrazit. Samozřejmě, s nutnou dávkou opatrnosti a ohleduplnosti, jak by se měl člověk v přírodě chovat.

* Myslíte, že zákon odejde ze sněmovny v jiném znění než, byl podán?

Bohužel nejsem zákonodárce, na tuto otázku nedokážu odpovědět.

* Připadá vás navrhovaná výše pokuty adekvátní?

Orgán státní správy myslivosti spolupracuje s dalšími orgány státní správy a z jejich podnětu vzešel návrh na zvýšení sankce za porušení zákazu vstupu do lesů.

* Jaká je situace ve Středočeském kraji a okolí Prahy?

Situace ve Středočeském kraji a v okolí Prahy je obdobná jako v celé republice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.