Přihlásit

Myslivci mezi sebou našli nejlepší trubače (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V pelhřimovských Městských sadech a na tamním Masarykově náměstí se v sobotu uskutečnila národní soutěže mysliveckých trubačů

Pelhřimov
Myslivci, kteří ve svých srdcích chovají nejen lásku k přírodě, ale i ke hře na určité hudební dechové nástroje, mezi sebou našli nejlepší trubače i trubačky.
V pelhřimovských Městských sadech a na tamním Masarykově náměstí se totiž během sobotního, chvilkami deštivého dne uskutečnil druhý ročník Československé soutěže mysliveckých trubačů.

BORLICE A LESNICE
Porovnat své schopnosti a dovednosti ve hře na borlice a lesnice se rozhodlo na 220 trubačů ze všech koutů českých a moravských hvozdů i majestátních hor a luhů čarokrásného Slovenska, kteří soutěžili o umístění v celkem pěti kategoriích.
A jelikož se zmíněná národní soutěž trubačů uskutečnila právě v Pelhřimově, trubači si tak na místě střihli i jeden unikátní rekord, kterým byla Štafeta mysliveckých trubačů.
Cílem více než 160 trubačů, kteří se na štafetu přihlásili, bylo na co nejdelší vzdálenost a v co největším počtu předat co nejrychleji jeden ze signálů Antonína Dyka.
Trubači byli rozmístěni v padesátimetrových i delších distancích na trase dlouhé přesně 10 kilometrů a 792 metrů. "Přihlášeno jich bylo 162, během dne přišlo několik dalších trubačů, že by se štafety také chtěli zúčastnit, ale pak někteří kvůli dešti zcela jistě odpadli," řekl Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov, který na rekord dohlížel.

VYLOSOVAL PŘESTÁVKU
Jako první signál Přestávka zatroubil, a zahájil tak celou štafetu teprve třináctiletý trubač, který se tomuto koníčku věnuje již šest let.
"Jsem hodně nervózní hlavně kvůli tomu, že stojím na úplném začátku štafety.
Kdybych byl někde uprostřed, tak by to pro mě bylo asi lepší," popsal své pocity chvíli před zahájením Štafety mysliveckých trubačů David Matějíček z klubu trubačů Tábor.
Signál Přestávka dorazil za 40 minut 54 vteřin na Masarykovo náměstí, a tento nový český rekord tak byl zapsán jako první rekordní počin do výsledkové listiny 26. festivalu Pelhřimov - město rekordů.
V pelhřimovských Městských sadech si myslivci připravili program i pro ty nejmenší. Zvídavé děti se tak na různých stanovištích seznámily s loveckými psy, sokolnictvím a mimo jiné si vyzkoušely své znalosti myslivosti a přírody.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.