Přihlásit

Tajemný šakal dorazil k hranicím Prahy (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRAHA
Až donedávna se na českém území vyskytoval spíše výjimečně. Minulý týden se však přece jen podařilo potvrdit, že se tu šakal obecný opakovaně objevuje. A dokonce blíže k lidským obydlím, než jsme si mysleli.
Šakal se naposledy objevil prvního června na jižním okraji Prahy, kde jej zachytil objektiv Michala Zouhara.
Podle časopisu Vesmír, který o výskytu šakala obecného informoval, jde o první známý případ, kdy bylo toto zvíře vyfotografováno z tak malé vzdálenosti.
Jak ale uvádí pro server Lidovky. cz zoolog Jiří Šafář, jako všechny šelmy jsou i šakalové vůči člověku velmi opatrní. Mohlo tedy jít o náhodu. "Šakal žije skrytým způsobem života, má aktivitu spíše soumračnou až večerní," vysvětluje. "Možná že v době, kdy mají šakali mláďata a potřebují sehnat víc potravy, tak mohou být i méně opatrní a vydají se blíž k lidským sídlům," dodává Šafář, co mohlo stát za tím, že byl šakal vyfocen na okraji Prahy.
Podle zoologa není jasné, zda šlo o samotného jedince, nebo o zvíře, které je v páru. Nejisté je i to, jestli šakal českým územím jen neprocházel.
Každopádně se lidé nemusejí obávat. Šakali jsou totiž značně plaší.
Kláře Pyškové, studentce Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, se podařilo šakala zachytit pomocí fotopasti již loni v červnu. Tehdy se šelma objevila v Polabí. "Pozorování spolu ale určitě, vzhledem k poměrně velké vzdálenosti mezi lokalitami, nesouvisí," uvedla Pyšková na dotaz, zda mohlo jít o stejného jedince, nebo o jedince ze stejného páru.
Otázkou zůstává, zda některý z šakalů v Česku žije trvale. "To můžeme s jistotou říci o šakalovi v Polabí, kterého sledujeme již téměř rok," uvádí Pyšková, jež se věnuje výzkumu šelem v různých prostředích.
Podle ní, je možné i to, že se šakali usídlili v Česku již natrvalo. "Při zalidněnosti naší krajiny a hustotě sídel, která u nás je, je dost pravděpodobné, že se lidé budou čím dál více s šakaly potkávat," uvedl zoolog Šafář s tím, že šakali jsou schopní u nás přežívat. "Zatím ale nemáme žádný důkaz o tom, že by se u nás rozmnožovali," dodává Pyšková.
Jediný nepřítel je člověk Šakal obecný je psovitá šelma, jež se původně vyskytovala spíše na východě Evropy. "Šakali se k nám šíří od jihovýchodu, do republiky zřejmě přišli přes Rakousko," vysvětluje Pyšková. I když je to vcelku rozšířený druh, v Česku se vždy objevoval spíše výjimečně.
Za jejich rozšířeným výskytem podle Šafáře stojí změna využívání krajiny a klimatické změny, tedy i mírnější zimy. "V poslední době se stále častěji objevují zprávy o šakalech i z ostatních zemí, například z Německa, Holandska či Dánska, je tedy pravděpodobné, že v Evropě druh začíná utvářet souvislejší populace," sdělila Pyšková.
V uplynulých letech byl šakal několikrát zahlédnut či vyfocen ve volné přírodě. Asi nejznámější případ je ten z loňského léta, kdy byl pořízen snímek tohoto zvířete pomocí fotopasti právě Pyškovou. Šakal byl viděn také u Šternberka, na jižní Moravě nebo Mladoboleslavsku. Šakali žijí v párech. Jsou to plachá zvířata, kterých se lidé nemusí bát. Ba právě naopak. "Šakal kromě člověka nemá predátora. Ve svém teritoriu nejprve zlikviduje všechny své konkurenty, jako lišky a kuny," řekl v roce 2008, kdy se k nám šakali po letech vrátili, myslivec Jaroslav Kostečka.
Šakal se živí spíše hlodavci a menšími savci. Nepohrdne ani mršinami. Rozpoznatelný je podle tlapy a její stopy, která je odlišná od ostatních psovitých šelem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.