Přihlásit

Srny, divoká prasata. Střety s lesní zvěří v okrese Louny přibývají (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V minulých dnech vyjížděli policisté k několika takovým dopravním nehodám.

Okres Louny
Policisté v okrese Louny na přelomu května a června vyjížděli k několika nehodám, ke kterým došlo kvůli střetu aut s lesní zvěří. Nejčastějšími "viníky" jsou srny a divoká prasata.
Například v úterý večer vběhla řidiči do jízdní dráhy srna. "Když projížděl osobním vozem značky Ford Mondeo komunikací II/249 směrem od silnice I/28 na Libčeves, vyběhlo zvíře ze zarostlého silničního příkopu. Střetu již nedokázal řidič zabránit a srnu srazil přední částí vozidla. Zvíře bylo odraženo mimo komunikaci a z místa nehody odběhlo," popsala událost Jaromíra Střelcová, lounská policejní mluvčí. Ke zranění osob v autě naštěstí nedošlo.
U druhé nehody figurovalo divoké prase. Došlo k ní v noci z úterý na středu na komunikaci u Sulce na Lounsku. "Řidič jel s osobním autem Ford Mondeo ve směru Praha - Chomutov, když mu z levé strany vběhl do jízdní dráhy divočák. Pro krátkou vzdálenost již nešlo střetu zabránit," sdělila policejní mluvčí. Zvíře v tomto případě srážku nepřežilo, ke zranění osob v autě rovněž nedošlo.
Další nehody s lesní zvěří byly nahlášeny policistům i ve středu večer. Na silnici I/27 Žatec - Plzeň u Strojetic na Podbořansku srazil řidič osobního auta zn. Citroen srnu, která mu náhle vběhla do jízdní dráhy a krátce před půlnocí šetřili policisté dopravní nehodu kamionu s lesní zvěří na silnici I/28 ve směru od Loun na Most.
Policisté upozorňují řidiče, že ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu, nejčastěji však za svítání a za soumraku.
Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce.
"Prevencí vzniku těchto nehod je především snížení rychlosti jízdy v místech, kde je možný výskyt zvěře, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost, že se zvíře náhle objeví. Jakmile zjistíme jeho pohyb před sebou, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla.
Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře nebude samo," upozorňuje lounská policejní mluvčí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.