Přihlásit

Poslanci si podali euroúředníka kvůli omezování zbraní (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost


Dusno bylo včera na jednání petičního výboru, který se zabýval peticí proti chystané evropské směrnici regulující zbraně. Podepsalo ji téměř 40 tisíc lidí. Pod těžkou palbou se ocitl zástupce Evropské komise Alain Alexis. Vyslechl si, že návrh je plný chyb, vadných postupů i zkreslení a že je nesmyslný a hloupý.
Pokud totiž měl mířit na nelegální držení zbraní, které jsou používány k teroristickým útokům, pak se podle poslanců i autorů petice míjí účinkem. Zpřísní totiž pravidla pro držení legálních zbraní. „Ministr vnitra Milan Chovanec proto bude v EK hlasovat proti této směrnici," řekl jeho náměstek Jiří Zmatlík.
Podle poslanců je směrnice nadbytečná, neboť v ČR existují velmi přísné zákony o zbraních. Místo aby se EK poučila, vymýšlí blbosti, uvedla Jana Černochová (ODS). Děsí se, že cílem směrnice není ochrana lidí, ale „choutky" evropských orgánů odzbrojit obyvatelstvo.

Ohroženi i sběratelé

Jak řekl náměstek ministra obrany Jakub Landovský, občané v ČR, kteří již drží zbraň, s ní umějí zacházet, což musí prokázat před jejím získáním. Podle Landovského je nepřijatelné i to, aby ČR ničila své kulturní dědictví, neboť směrnice míří i na historické sbírky. Jak doplnila Milena Bačkovská z vnitra, sběratelství zbraní v ČR podléhá přísným pravidlům. Sběratelé dokonce musí strpět policejní kontroly v domě. „Tito lidé nejsou bezpečnostním rizikem," dodala. Podle ní měla ČR řadu připomínek ke směrnici, ty nebyly brány v potaz. Podle Bačkovské se sice směrnice nemá týkat zbraní pro vojenské účely, ale bude mít dopad na jejich výrobce.
Alexis nápad bránil: „Je to jen návrh, který je třeba rozpracovat a vylepšit. Máme četné podnětné návrhy, pracuje se na nich. Neměli bychom pouštět ze zřetele, že zbraně jsou hlavně vyráběny za účelem zabíjení."
Poslanci opáčili, že zbraně jsou i prostředkem obrany. A další účastníci, mezi nimiž byli myslivci a sportovní střelci, se tázali, jaký smysl má přijímat tak spornou směrnici, když už nyní se ví, že se bude měnit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.