Přihlásit

Česko odmítne evropskou směrnici o regulaci zbraní (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Česká republika v pátek na jednání v Lucemburku odmítne kontroverzní směrnici o regulaci zbraní z pera Evropské komise. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dostal ve středu mandát od kabinetu. Novinkám to potvrdil mluvčí vlády Martin Ayrer.

„Jdu na vládu pro mandát odmítnout za ČR na páteční Radě v Lucemburku změnu směrnice o zbraních z pera EK a nizozemského předsednictví," napsal na Twitter ještě před jednáním kabinetu Chovanec.

2/2 Zákazy legálních zbraní nejsou správnou cestou boje proti terorismu. Nesmyslně trestáme slušné držitele zbraní, myslivce i sběratele.

— Milan Chovanec (@Milan_Chovanec) 8. června 2016 „Mandát byl schválen," sdělil o něco později Ayrer. „Vláda rozhodla, v pátek budu do poslední chvíle přesvědčovat předkladatele směrnice o zbraních, že jejich návrh nic dobrého nepřinese," dodal Chovanec.

Ministr vnitra podotkl, že zákazy legálních zbraní nejsou správnou cestou boje proti terorismu. „Nesmyslně trestáme slušné držitele zbraní, myslivce i sběratele," zdůraznil.

Čeští politici se proti evropské směrnici staví napříč politickým spektrem. Poslanci ji označili za hloupou a nesmyslnou. Chovancův úřad už dříve varoval, že přísná norma by mohla nahrát teroristům. [celá zpráva]

Reakce na Paříž

Evropská komise chce směrnicí reagovat na teroristické útoky v Paříži z loňského listopadu. Návrh se týká poloautomatických zbraní. Dopad by mohl mít i na zbraně se zásobníky, tedy např. samonabíjecí pušky a pistole.

Zákaz by se podle vnitra v ČR dotknul stovek tisíc držitelů zbraní. „Směrnice by dopadla na všechny legální držitele zbraní, tedy jak na občany, kteří mají zbraně pro svou ochranu, tak i na sportovní střelce či sběratele," uvedl resort.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.