Přihlásit

Farmáři se bojí o stáda (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

TEPLICE NAD METUJÍ / V druhé půli května vlci zakousli farmářům na Broumovsku další dvě telata. Pět farem od podzimu požádalo u krajského úřadu o víc než 200 tisíc korun jako náhradu za 55 zabitých koz a ovcí a za pět koní a dobytčat, většinou zraněných. Podle kraje jde o oprávněné žádosti, ale ministerstvo financí je zatím neproplatilo. Farmáři si myslí, že vlci nepocházejí z divoké přírody. Chtějí řešení, ale odlov chráněných šelem nepřichází v úvahu.
„Čekáme na peníze za škody, celkem za 53 kusů ovcí, z nich se dvanáct vůbec nenašlo. S cenami nám nedali na výběr, spočítali to podle jatečné váhy. S tím jsme nesouhlasili, pokud šlo třeba o březí ovci s dvěma jehňaty. Cena takové ovečky se už liší, ale museli jsme k tomu pořídit znalecký posudek. Teprve pak to odsouhlasili," popisuje Lukáš Krecbach z rodinné farmy v Dolním Adršpachu. Za ovce kříženky žádají přes sto tisíc korun. Už oplotili kus pastviny a zavírají ovce na noc ke stáji.
Nedaleko přišli zemědělci už o třetí telátko plemene Charolais. „Přijel jsem na pastvinu kolem půl deváté ráno. Vlci tam v přímém přenosu žrali tele. Odehnal jsem je a jeden se vydal mezi domy. Lidé na něj koukali doma u bazénu. Nevím, co si myslet o téhle divoké populaci vlků. Jsme přesvědčeni, že jde o vypuštěné vlky chované v zajetí. Je však těžké říct, zda by bylo vůbec možné povolit jejich odlov, když jde o kriticky ohrožený druh a podle zákona to není možné," míní Jan Manych, který hospodaří s tchánem na farmě v Teplicích nad Metují.

Za narozené tele masného plemene stát vyplácí 3,5 tisíce korun dotace. Kdyby ho farma dokrmila do podzimu, prodala by ho za 16 až 18 tisíc bez započtení daně. Farmy mohou přijít i o část dotací, pokud jim klesne počet zvířat na hektar plochy. Jeden malý a jeden větší chovatel ovcí potvrdili, že s rizikovým podnikáním raději skončili. Stát vyplácí náhrady škod v případě, že vlk útočil na domácí zvířata zavřená ve stáji nebo v ohradě s elektrickým ohradníkem. Jinak je musí hlídat pastevec nebo pes.
V Chráněné krajinné oblasti Broumovsko se objevuje prokazatelně vlčí pár, jeden svědek viděl až šest vlků. Zatím se neví, odkud přišli.
„Když se vlci vrátili do Beskyd v devadesátých letech, farmáři také tvrdili, že se chovají nenormálně a mají se vystřílet. V Polsku žije kolem tisíce vlků, v Německu asi 150 a pohybují se v kulturní, často až industriální krajině. Když se chovy zabezpečí, i škody jsou limitované, v Beskydech jde ročně v průměru o šestnáct ovcí," namítá Miroslav Kutal z nevládního Hnutí Duha.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.