Přihlásit

Na Česko-Slovenské soutěži mysliveckých trubačů v Pelhřimově předvedlo své umění 230 trubačů (krajskelisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Akce byla spojena s Mysliveckým dnem pro děti, na níž myslivci představili mimo jiné i cvičené dravce a lovecké psy
Svátkem lovecké hudby a myslivosti se stala minulá sobota v Pelhřimově. Ve městě se totiž uskutečnil druhý ročník Česko-Slovenské soutěže mysliveckých trubačů, kterou uspořádaly pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky Českomoravská myslivecká jednota, Klub trubačů ČMMJ, Klub trubačov SR a Slovenský polovnícky zväz ve spolupráci s OMS Pelhřimov a Městem Pelhřimov. Při soutěži předvedlo své umění celkem zhruba 230 trubačů. Soutěž byla spojena s Mysliveckým dnem pro děti, který nabídl možnost seznámit se v krásném prostředí Městských sadů s přírodou a myslivostí.

Bohatý program celé této výjimečné akce začal již v pátek 3. června vpodvečer Svatohubertskou mší ve slavnostně vyzdobeném kostele sv. Bartoloměje, které se zúčastnili myslivci včetně sokolníků a při níž zněla hudba a zpěv v podání Loveckého tria Praha i ostatních přítomných. Po mši se pak hudebníci odebrali v průvodu na náměstí, kde se uskutečnil koncert pro veřejnost.

Sobotní program byl zahájen ráno v Městských sadech za účasti řady významných hostů, mezi nimiž nechyběli hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, poslanec Parlamentu ČR Josef Kott a starosta města Pelhřimova František Kučera. „Chtěl bych poděkovat organizátorům, že se rozhodli umístit tuto mimořádnou soutěž právě do Pelhřimova. Velice si toho vážíme a město se od počátku snažilo organizátorům vyjít maximálně vstříc," řekl mimo jiné starosta František Kučera, který popřál všem krásný pobyt v Pelhřimově a jako lesník a myslivec provolal české myslivosti a mysliveckému trubačství „Zdar".

Pak už začal pestrý program. V hudební části postupně proběhlo před odbornou porotou více než sto vystoupení, jak sólistů, tak hudebních seskupení. Na osmi stanovištích v prostoru sadů se přítomní mohli seznámit s loveckými hudebními nástroji, poznávat zvěř, její stopy, dřeviny, velký zájem byl o ukázky sokolníků a kynologů.

Mimo jiné byly také vyhlášeny výsledky dětské výtvarné a literární soutěže „Jak jsem potkal přírodu", ve které se sešlo celkem 400 obrázků a 81 literárních prací. Vítězům předali ceny a pogratulovali známý režisér „zvířecích" Večerníčků Václav Chaloupek, vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy MěÚ Pelhřimov Bohumil Kovanda a další zástupci pořadatelů.

„Zlatým hřebem" programu byl unikátní rekord – Trubačská štafeta. Celkem 136 trubačů si postupně předávalo hudební signál po trase, měřící 10,792 kilometru, vedoucí z Městských sadů na pelhřimovské náměstí. Celou akci zkomplikovala bouřka s průtrží mračen, ale přesto trubači vše zvládli a signál, vylosovaný a zahraný na začátku trasy, zazněl správně po 40:54 minuty i v jejím cíli na Masarykově náměstí, kde byli všichni aktéři rekordu odměněni bouřlivým potleskem. Uvedený počin bude samozřejmě zanesen do České knihy rekordů.

Vyvrcholením druhého ročníku Česko-Slovenské soutěže mysliveckých trubačů pak bylo vyhlášení výsledků soutěže a předání cen. Ty převzali jak sólisté, tak skupiny, odměněni byli také nejmladší (osmiletý) a nejstarší (osmdesátiletý) účastník. Byly také vyhlášeny soubory, které se kvalifikovaly na druhé mistrovství Evropy v loveckém troubení – za ČR trubači ze Zábřehu a z OMS Přerov, za Slovensko trubači z Prešova. Pořadatelé na závěr pochválili úroveň soutěže i výkony zúčastněných a vysoce ocenili výbornou spolupráci s městem Pelhřimov.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.