Přihlásit

Komentář: Potupná prohra. Evropskou unii asi rozloží myslivci a staré flinty (blesk.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Členské země EU schválily přísnou regulaci střelných zbraní, proti které dlouhodobě protestuje Česko. Směrnici Evropské komise musí ještě schválit Evropský parlament, který ji může i změnit. I v něm je ale rozložení sil podobné jako v ministerské radě v Lucemburku, která poslala českého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) domů s potupnou prohrou.

Pro Česko už je to navíc několikátá prohra v řadě. Naposled nás v EU zválcovali ohledně uprchlických kvót i nesmyslných pokut za jejich odmítnutí, které v Bruselu ve svém jedinečném pudu pomalé sebevraždy ještě přihodili. Skoro jako byste pobodání na ulici doma léčili tím, že se ještě pobodáte sami.

Omezení vlastnictví zbraní určitě není megavěc, ostatně Česko není Amerika. Navíc odebrání pušek některým myslivcům, jichž se to podle některých názorů může týkat, skutečně může zachránit lidské životy. Byť úplně nejde o terorismus, jímž se EU zaštiťuje: občas v lese padne člověk místo kance, někdy i myslivec. V armádě se tomu říká přátelská palba.

Jenže právě podobné nenápadné směrnice mají pro EU nejdestruktivnější potenciál. Právě rušení nebo omezování každodenních zvyků a tradic totiž bývá pro občany členských zemí EU nejemotivnější. Petici proti zákazu a omezení zbraní v Česku podepsalo 40 000 lidí. Směrnice navíc dokázala nemožné: sjednotila téměř všechny naše politiky. Nevymezil se dokonce ani

Jiří Dienstbier (ČSSD).

Podle agentury Pew Research dramaticky opadla podpora EU i ve Francii nebo Španělsku, i podle jejich občanů jim příliš zasahuje do života. Ostatně že to jsou právě každodenní zvyky a tradice, co lidé vnímají nejcitlivěji, ukazuje i tzv. brexit, tedy případný odchod Británie z EU.

I Britové na EU nejvíc nenávidí zasahování do každodenního života. A to i ohledně imigrace, již často uvádějí jako rozhodující faktor pro vystoupení z EU. Právě ta totiž mění i jejich menší města k nepoznání, byť nejde o muslimy. Britové si na svém území pro změnu nepřejí Východoevropany, tedy i nás a hlavně Poláky. I v EU prostě chtějí doma své vlastní zvyky a tradice, ne naše. Vraťte nám zpět naši starou dobrou Británii, říkají v médiích.

Směrnice omezující nebo zakazující i legálně držené nebo vyřazené zbraně lidem perfektně ukazuje bizarnost EU: protože dlouhodobě nejsme schopni kontrolovat její vnější hranice, proudí k nám s uprchlíky i teroristé, jak se ukazuje. Takže co vymyslí Evropská komise, exekutivní vláda EU? Odzbrojí možná i české myslivce a muzeím zruší sbírky starých zbraní, jak někteří upozorňují.

Snad jen v Bruselu se proto budou divit, až jednou zjistí, že navzdory jejich dobrým úmyslům už žádná EU neexistuje. A to i přesto, že zmiňovaná směrnice možná nakonec neodzbrojí jediného českého myslivce. Navždy ale zůstane nenáviděná.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.