Přihlásit

Čím budou střílet myslivci? Na poloautomaty zapomeňte (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lucembursko - Na jednání ministrů vnitra Evropské unie v Lucembursku byla Česká republika v menšině. Milan Chovanec nenašel oporu ani ve slovenském protějšku Robertu Kaliňákovi.

"

Nová směrnice nalezla rovnováhu mezi zlepšováním bezpečnosti našich občanů a vnitřním trhem s legálními střelnými zbraněmi, řekl po jednání nizozemský ministr bezpečnosti a spravedlnosti Ard Van Der Steur. Výhrady mělo více zemí, postupně se však nizozemským diplomatům u většiny bodů podařilo najít kompromis.

U nás návrh zamítly obě komory Parlamentu. Před včerejší schůzkou ministr vnitra Milan Chovanec zopakoval, že návrh omezuje především práva poctivých držitelů zbraní.

Pravidla zpřísňující pořízení a držení zbraní Evropská komise navrhla v prosinci jako součást reakce na teroristické útoky v Paříži.

„Musíme mít zájem, abychom určitá opatření přijali, a víte, jakou pozici má momentálně tato směrnice nejen mezi členskými zeměmi, ale také v Evropském parlamentu," uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák a nepostavil se zásadně proti návrhu, který kromě sporných bodů zjednodušuje evropskou legislativu o zbraních.

Před jednáním europarlamentu tak mezi zakázané položky patří například krátké palné zbraně se zásobníkem nad 20 nábojů, dlouhé zbraně se zásobníkem nad deset nábojů či poloautomatické zbraně, které mohou být zkráceny pod 60 centimetrů.
Samonabíjecí pušky?

To se dotýká i myslivců, kteří používají samonabíjecí pušky. Chovanec už ve čtvrtek absolvoval jednání s odbornou veřejností a zájmovými skupinami. Bohumil Straka z Českomoravské myslivecké jednoty na tiskové konferenci po schůzce upozornil, že směrnice je pro české myslivce i sedm milionů těch evropských nepřijatelná. Důsledkem úpravy podle něj bude vyšší počet dopravních nehod způsobených střetem se zvěří, protože myslivci nebudou stíhat lovit.

„Nelze říci, kdy bude směrnice schválena. Uskuteční se ještě hlasování v Radě ministrů a několik kol čtení v Evropském parlamentu a Radě EU, na následnou implementaci mají členské země obvykle dva roky," uvádí pro Deník Jan Kovář, výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů a analytik Evropských hodnot.

Podle původního návrhu by sběratelé museli znehodnotit některé exempláře. To se změnilo. „Členské státy budou mít možnost sběratelům povolit získávat a držet zakázané zbraně, když zajistí jejich kontrolu," vysvětluje Kovář. Návrh obsahuje i vítané změny jako sjednocení podmínek pro značení a likvidaci zbraní nebo registr zbraní EU.

Jiří Jelínek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.