Přihlásit

Ralskem se rozezní motorové pily a skupina Ready Kirken (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ralsko
Už po čtyřicáté se v Ralsku uskuteční tradiční setkání všech, jejichž láskou se stalo dřevo. Proběhne další ročník Lesnického dne.

"Jubilejní čtyřicátý ročník tradičního Lesnického dne v Ralsku přinese oproti předchozím ročníkům několik novinek. Jednou z nich bude koncert známé hudební kapely Ready Kirken. O zábavu budou mít postaráno jak příznivci lesní techniky, tak jejich potomci.
"Program je letos nabitější a pestřejší. Doufáme také, že se přijede podívat i ministr obrany Martin Stropnický, který nad akcí společně s ministrem zemědělství Mariánem Jurečkou převzal záštitu," říká Pavla Kasslová ze státního podniku Vojenské lesy a statky (VLS) ČR, hlavního pořadatele Lesnického dne, který se koná již tuto sobotu 18. června ve Skelné huti u Ralska. Hlavnímu sobotnímu programu předcházejí v pátek soutěže mistrů lesnické techniky.
V rámci mistrovství ČR v práci s motorovou pilou se utkají desítky závodníků v schopnosti precizně ovládat toto ruční nářadí, přesnost a švih pak prokážou účastníci soutěže v hodu oboustrannou sekyrou. Praktičtější dovednosti a milimetrovou přesnost pak předvedou při své soutěži operátoři lesních vyvážecích souprav, toho času studenti lesnických škol.
Již v pátek budou také vystaveny četné lovecké trofeje a různorodá lesnická i zahradní technika.
Pro celou rodinu
Sobotní program bude obsahovat pro každého něco. Milovníci zvířat se budou moci pokochat dravými opeřenci, kteří uposlechnou každý povel svého sokolníka, a ti, kdož tíhnou spíše k pozemnímu lovu, jistě ocení přehlídku loveckých psů.
Na nejmenší návštěvníky Lesnického dne budou čekat lesní pedagogové VLS s celou sérií disciplín a aktivit v obřím stanu s nápisem "VLS dětem" i na stanovištích v přilehlém lese. Za splnění úkolů, mezi kterými jsou i poznávačky dřevin a bylin, na ně bude čekat diplom a samozřejmě také drobné věcné ceny.
"Myslím si, že ani rodiny s dětmi se nudit nebudou a spíše nebudou vědět, co dřív," podotýká Pavla Kasslová
Divácky velmi atraktivní bude dřevorubecké klání. STIHL Timbersports, jehož kořeny sahají až do předminulého století v USA a Kanadě. V tu dobu byly hlavními nástroji dřevorubce pořádná sekyra a ruční pila a v tomto duchu se odehrávají i jednotlivé disciplíny.
Česko patří v těchto sportovních disciplínách ke světovým velmocím, a to díky čtyřnásobnému mistru Evropy Martinu Komárkovi, který se na Lesnickém dni tradičně představí se svou show.
Kapela Ready Kirken nebude jediná, kdo vnese do programu trochu kultury, vystoupí třeba i trubači, kteří táhlými tóny svých žesťů rozezní okolní lesy.
Impozantní pohled se naskytne těm, kdo vzhlédnou k nebi. Profesionálové předvedou ukázky leteckého hašení požárů, při kterých budou impozantním způsobem dopadat masy vody na lesní porost.
Průvodcem celým čtyřicátým Lesnickým dnem bude bavič a moderátor Zdeňek Izer. Díky tomu návštěvníky čeká ohromné množství různých legrácek a vtipů z jeho nepřeberné zásoby a možná také namožená bránice.
Nezapomeňte tedy v sobotu odbočit ze silnice spojující Mimoň a Mnichovo Hradiště. Na Skelné huti se při Lesnickém dnu dobře pobavíte a snad také poučíte."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.