Přihlásit

Svatojanští myslivci vypustili do revíru tři desítky divokých králíků (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Svatý Jan
Členové Mysliveckého sdružení Svatý Jan v neděli vypustili do volné přírody více než tři desítky divokých králíků. Stalo se tak v prostoru bývalého vojenského cvičiště mezi obcemi Hojšín a Kamýk nad Vltavou.
"Snažíme se vrátit do naší přírody lovné druhy zvěře, které tu od nepaměti žily.
Králíci se v těchto místech vyskytovali ještě před několika lety. Bohužel pak zdejší populace onemocněla myxomatózou. A o zbytek se postarali predátoři. Doufám, že se těmto novým králíkům podaří aklimatizovat a že tu založí novou populaci," vysvětlil předseda svatojanského sdružení Miroslav Votruba.
Právě on spolu s hospodářem sdružení Rudolfem Hejnou divoké králíky odchoval. Smutek při loučení s oblíbenými mazlíčky zažila vnučka Miroslava Votruby Josefínka.
Vedle divokých králíků vypouští svatojanští myslivci do přírody každoročně také stovky bažantů. Některým z nich se podaří přežít období podzimních lovů i přečkat nájezdy dravců. Záznamy o úspěšném hnízdění bažantů jsou ale minimální. "Snad budou divocí králíci v tomto směru úspěšnější. Šanci mají. V hustším roští se tu mohou schovat před liškami a dalšími predátory, po jejich předchůdcích tu ještě zbyly nory," podotkl s nadějí hospodář sdružení Rudolf Hejna.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.