Přihlásit

Lesníci a myslivci využívají tropických veder k sušení (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rokycansko
Tropické teploty nutí uvažovat o stinných místech a koupání. Hospodáři ale po předchozích deštích teď hlavně myslí na to, jak v nastalých optimálních podmínkách zajistit dostatek sena pro zvířata. Zkrátka - pamatují už na zimu. Také rokycanští lesníci, čili zaměstnanci Lesů města Rokycan, se za pomoci techniky pustili do zeleného nadělení. "Tráva díky předchozímu přídělu vláhy hodně narostla. Pospícháme proto, abychom ji přeměnili na seno. Musíme zvládnout asi osm hektarů," uvedl za společnost její šéf Stanislav Suda. "Zaměstnanci s hajnými i pomocníky z ředitelství vyrazili například do Němčiček, kde sekají a suší trávu na zrekultivované skládce. "Náročné jsou svahy, na jejich porost je třeba zaútočit křovinořezy.
V tomto případě ale pokosenou směs nevyužíváme. Naproti tomu trávu zpod elektrovodu na Žďáru ano a také sušíme okolo hájoven," dodal Suda. Chtějí se zásobit ve velkém, protože spravují rozsáhlé území.
Včetně odloučeného polesí u Nepomuka.
Seno si opatřují i myslivecká sdružení. Za Honební společenstvo Litohlavy - Klabava Pavel Moulis konstatoval: "Na sušení je ideální doba, kdo už posekal, do konce týdne bude mít seno pod střechou." Dodal, že až tak velké zásoby ale vzhledem k rozloze honitby nepotřebují. "Se srnčí zvěří jako konzumenty je třeba počítat jen v případě vysokého sněhu," vysvětloval, "jinak je vybíravá a hledá si lístečky. Takže pamatovat je třeba hlavně na jeleny a pak muflony - ti sežerou všechno," podotkl Moulis.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.