Přihlásit

Myslivecké slavnosti svatého Eustacha. Festival lovecké hudby na hradě Křivoklátě (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uprostřed dávných loveckých revírů českých knížat a králů, které je pokládáno za kolébku české myslivosti, dostanou ve dnech 3. a 4. září t. r. příležitost k prezentaci svého umění současní myslivečtí trubači, ale i další aktivní zájemci o přírodu a kulturní dědictví. Na festival trubačů naváže Den přírody a myslivosti s programem představujícím průřez širokého spektra oborů lesnictví, myslivosti a ochrany přírody.

Festival je určen především souborům, jejichž zřizovatel či provozovatel jsou s. p. Lesy ČR nebo Vojenské lesy a statky ČR, resp. jejich organizační složky, a jednotlivcům v pracovním poměru k těmto složkám.
Otevřený je i dalším zájemcům z privátních a obecních lesů, středních a vysokých škol, atp. První ohlasy trubačů naznačují velký zájem o festivalovou účast.
Festival je vyhlášen v těchto hudebních kategoriích: a) soubory v ladění B b) soubory s libovolnými loveckými hudebními nástroji c) sólisté na borlici d) sólisté na lesnici v ladění B
e) dvojice s libovolnými loveckými nástroji.
V kategorii b) je povoleno využití nástrojů se strojivem. V každé kategorii bude vybrán laureát, který obdrží originální festivalovou cenu, ojedinělé původní umělecké dílo z ateliéru akademického malíře Borise Noska - porcelánovou vázu realizovanou na několik výpalů s originální malbou čínskými solemi, s motivy hudebního nástroje lesnice, hradu Křivoklát, křivoklátské přírody, včetně jelení zvěře.
Nad festivalem převzal záštitu ministr zemědělství Marian Jurečka a hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, hlavními partnery jsou státní podniky Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR.
Mezi účastníky nebude chybět jeden z nejúspěšnějších souborů trubačů posledních let - Trubači OMS Přerov pod vedením V. Sekery, kteří získávají řadu ocenění i v zahraničí. Jako exklusivní host soubor vystoupí s mužským pěveckým sborem bratrů Jana a Martina Jakubíkových v programu u Kapličky sv.
Eustacha i na dolním nádvoří hradu. Martin Jakubík je sbormistr a regenschori chrámu sv. Bartoloměje v Odrách. Stejně jako vloni jsme diváky překvapili přednesem obnovené premiéry skladby prof. A. Dyka, věnované v r. 1947 křivoklátským myslivcům s názvem Svatý Eustach, na letošek připravujeme podobnou hudební lahůdku - hymnu, která se hrála a zpívala k poctě knížete Maxe Egona II. z Fürstenberka. Nápěv knížecí hymny složil světoznámý autor opery Čarostřelec Karel Maria Weber, partituru a instrumentální podobu vytvořil dirigent knížecí dvorní kapely v Donaueschingu Kalivoda, česká slova napsal historický spisovatel Zikmund Winter. Skladba v nové úpravě mladého talentovaného hornisty Jána Garláthyho se zpěvem líbivé melodie na hradě i u kapličky zazní po téměř 100 letech. Bohatý dvoudenní program na hradě Křivoklát bude oslavou lovecké hudby a tradic myslivosti, představující jejich vývoj na pozadí legendy sv. Eustacha, jednoho z nejstarších mysliveckých patronů. Sv. Eustach byl a stále je na Křivoklátsku uctíván jako ochránce všech poctivých lesníků a myslivců. Chybět nebudou myslivečtí kynologové s představením různých loveckých plemen a jejich role ve výkonu myslivosti. Divácky zajímavým bude i trubačský průvod současným mysliveckým honem. S koňským potahem bude z nádvoří hradu vypravena lovecká skupina, v případě úspěšného lovu pak proveden výřad ulovené zvěře se všemi historickými náležitostmi a poctami.
V programu bude prezentována historie Mysliveckého bratrstva sv. Eustach, jako jedné z prvních mysliveckých organizací na území Čech.
Po celou dobu bude na hradě otevřena výstava fotografií zvěře a ptactva Ladislava Dvořáka, fotografií Heleny Görnerové s motivy chladnokrevných koní a jejich práce v lese, expozice dřevořezeb křivoklátského řezbáře s mezinárodním renomé P. Třísky, a nejen pro myslivce velmi atraktivní výstava významných trofejí zvěře Křivoklátských honiteb a Lánské obory. Pro děti a mládež bude v provozu oblíbená poznávací stezka s interaktivními stanovišti zaměřená na poutavé formy lesní pedagogiky, laserová střelnice a další atraktivní soutěže.
Na dolním nádvoří hradu budou k dispozici prodejní stánky se zajímavým sortimentem pro zájemce a obdivovatele umění, přírody, obrazů, knih a odborných publikací nakladatelství a vydavatelství Lesnická práce i mnoha mysliveckých potřeb. Své umění nabídne v samostatné expozici uměleckého a užitného porcelánu s mysliveckou tématikou i autor festivalových cen akademický malíř Boris Nosek. Na své si přijdou i ctitelé lahůdek a zvěřinových specialit.
Organizátoři festivalu: Správa hradu Křivoklát NPÚ a Společnost hájovny Křiniště, z. s., se spolupořadateli Lesní správou Křivoklát a LS Lužná, LS Lány - příspěvkové organizace kanceláře prezidenta republiky, Městysem Křivoklát, FLD České zemědělské univerzity, SLŠ a SOU Písky, a Klubem sv. Eustacha.
Těšíme se na Vaši účast a přejeme bohaté zážitky.
Pavel Kořan, organizační výbor, tel. 702 146 244

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.