Přihlásit

Přednáška o době lovců mamutů zaujala (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hustopeče
Archeologie je úžasná věda, říkali jsme si v Klubu historie a vlastivědy Hustopečska 8. června po další odborné přednášce. Vedl ji Martin Novák z Archeologického ústavu Akademie věd, střediska pro paleontologii a paleoetnologii Dolní Věstonice. Dopodrobna nám nastínil život prapůvodních lidí v dávných dobách přímo v kraji pod Pálavou. Gravettský sídelní areál - v celoevropském měřítku unikátní, vnitřně strukturovaný soubor loveckých sídlišť kultury lovců mamutů, se nachází v oblasti Dolních Věstonic, Pavlova a Milovic. Pilní a trpěliví archeologové zde v průběhu let odkryli a prozkoumali zbytky obydlí a ohnišť, první pohřby, mamutí kosti a kosti jiných zvířat.
Všichni si pamatujeme učivo ze školy s krásnými obrazy Zdeňka Buriana na zdi třídy: například mamuta spadlého do obří jámy a množství pralidí zvíře v jámě dobíjející. Jenže archeologové zjistili, že všechno bylo trochu jinak. Tehdejší krajina připomínala dnešní tundru s promrzlou zemí, a tudíž nemohla být o hloubení obřích výkopů pračlověkem ani řeč! Klima bylo poměrně příznivé a krajina ideální pro stádovitou zvěř.
Proto si lovci věděli rady: z mamutího stáda si pravděpodobně vybrali slabšího či menšího jedince, oddělili ho od stáda a nahnali do strže či na sráz, odkud již zvíře neuniklo. Pak ho veliká skupina lovců usmrtila pravěkými zbraněmi - oštěpy s pazourkovými hroty. Následně měli potravu na hodně dlouho, ale takový svátek se neodehrával často. Dostupnější pro ně byla spíš menší fauna - kůň, medvěd, rosomák, nosorožec, kočkovité šelmy. Stoupal lov malých zvířat jako liška, zajíc, ptáci, ryby a následoval lov do sítí.

VĚSTONICKÁ VENUŠE
Martin Novák nám nejen poutavě a obsáhle vyprávěl, ale výklad doplnil i barevnou ukázkou z vykopávek z Dolních Věstonic, Pavlova i Milovic. Cenné byly zejména snímky pravěkých nástrojů, umných sošek zvířat a lidí včetně věhlasné Věstonické Venuše. Raritou byla jednoduchá mapa vyrytá do zvířecí kostÍ, různé závěrky, náhrdelníky, provrtané zuby, mušle, oblázky, kruhy s řezanými vzory, čelenky.
Víme, že byl před nedávnem otevřený nový Archeopark Pavlov, unikátní expozice, která zavede návštěvníka za pomocí moderních technologií do éry lovců mamutů. Martin Novák nám ochotně nabídl další spolupráci s eventuálním odborným výkladem v tomto zařízení. Určitě nabídky využijeme nejen proto, že na podzim plánujeme další zájezd do blízkého mikroregionu. Máme se na co těšit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.