Přihlásit

Kardinál Dominik Duka posvětil v Krásné Hoře nový zvon Svatý Hubert (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krásná Hora - Tři zvony vévodily slavnostní Svatohubertské bohoslužbě, která se konala v chrámu svatého Mikuláše v Krásné Hoře nad Vltavou v neděli 26. června. Největší sláva čekala zvon uprostřed, který vysvětil jeho excelence Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský a primas český.

" Slavnost uspořádali členové Mysliveckého spolku Jedlina Krásná Hora a krásnohorské honební společenstvo v čele se starostou Václavem Hubínkem. Zvon je zasvěcen svatému Hubertovi, patronu myslivců a lesníků. Je laděn v tónině dis2, váží 160 kilogramů a ulil jej Josef Tkadlec z Halenkova," řekl Miroslav Liška, předseda mysliveckého spolku Jedlina.
Nový zvon bude společně s dalšími dvěma zvony, které mohly přibližně čtyři stovky návštěvníků mše v neděli rovněž spatřit, uložen do věže kostela. "Museli jsme nechat opravit stávající zvonové stolice a zhotovit nové technické vybavení. Předpokládám, že všechny tři zvony do věže krásnohorského kostela umístíme do pouti, kdy by měly poprvé zaznít," vysvětil správce krásnohorské farnosti P. Zbigniew Grzyb.
Slavnostní událost v Krásné Hoře podtrhli trubači ze Zábřehu, kteří pod vedením Jany Adámkové hráli před vchodem do kostela lovecké skladby a fanfáry. Kardinála Dominika Duku vítali místní myslivci a hasiči v uniformách. Významného hosta pozdravil i starosta města Jiří Urban, který připomněl, že z krásnohorského zlata byla vyrobena Svatováclavská koruna, nejznámější a největší součást českých korunovačních klenotů. Během bohoslužby zazněla Missa in Honorem Sancti Huberti od Františka Macka, kterou zahráli a zazpívali členové smíšeného pěveckého sboru Svatopluk z Uherského Hradiště vedeného sbormistrem Filipem Mackem. V promluvě kardinál Dominik Duka hovořil o nebezpečí bezohlednosti a sebestřednosti. A také o významu zvonu, který lidi v těžkých dobách varoval a spojoval. "Lidé v dnešní době zapomínají nejen na Boha, ale především na lásku k bližním. Zvony slouží ke svolávání na mši, pro odzvánění času i při mimořádných událostech. Při svatbách, úmrtích i jako poplachový signál - například při požáru, povodních či při vpádu cizích vojsk," zmínil kardinál Duka, který zároveň krásnohorským myslivcům a dalším občanům poděkoval za pozvání a popřál jim hodně štěstí a zdraví k jejich činnosti.
Po bohoslužbě následoval slavnostní oběd, který se konal ve velkém sále Zemědělského družstva Krásná Hora. Odpoledne se do kostela svatého Mikuláše vrátili členové smíšeného pěveckého sboru Svatopluk z Uherského Hradiště a soubor Trubači Záhřeb, kteří na společném koncertě zahráli několik skladeb našich i světových autorů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.