Přihlásit

Některé medvědice vědomě rodí blízko lidí (Haló noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Medvědice se naučily využívat blízkosti lidí k ochraně svých mláďat před nevyzpytatelnými medvědími samci, konstatovali evropští vědci při zkoumání chování těchto zvířat ve Skandinávii. Poukázali tak na zvyk mnoha savců vraždit cizí mláďata, aby mohli využít samic ke zplození vlastních potomků.
Podle studie, kterou zveřejnila Královská společnost, britská akademie věd, pozorovali výzkumníci 26 medvědic pohybujících se na švédském území. Šestnácti z nich se podařilo svá mláďata uchránit, zbytku nikoli.
Ty úspěšné si ovšem vybraly obydlí vzdálené v průměru pouhých 780 metrů od lidí, jejichž pach byl tak pro medvědí nozdry poměrně citelný. Ty, které si nechaly svá medvíďata sežrat, byly vzdáleny přes 1,2 kilometru.
Medvědi mají obecně před lidmi a jejich puškami ve Skandinávii velký respekt. V případě příliš velké blízkosti se tak samci podle všeho raději vzdali šance na další páření.
O tom, že je chování medvědic naprosto vědomé, svědčí to, že když medvíďata vyrostou a nastane čas je učit si obstarávat potravu, odvádějí své ratolesti naopak od lidské civilizace poměrně daleko. Vyhýbají se tak naopak ohrožení ze strany člověka, který by mohl proti nim zasáhnout v případě, že by mu medvědí rodina způsobila nějaké škody.
Vraždění mláďat je rozšířené u mnoha savců, včetně krys, lvů či šimpanzů a goril. Samice, které přijdou o malé, se rychleji vrací zpět do období říje a jsou s to tak mít potomky s novým partnerem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.