Přihlásit

Jitrnice i pro známé? Pravidla pro zabijačky se zmírní (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Novelu veterinárního zákona, která ukládá nové povinnosti chovatelům psů, včera schválila vláda. Změní se i pravidla pro domácí porážky zvířat.

Maso a orgány ze skotu se mohou spotřebovat v domácnosti chovatele. V případě jiných zvířat, třeba při zabijačce domácího prasete, si budou moci odnést výslužku i hosté. "Narovnali jsme stav, který v praxi existuje. Osoby blízké chovateli si obvykle odnášejí ze zabijačky výslužku.
Dosavadní zákon to oficiálně neumožňoval. Toto znění paragrafů ale bylo zbytečně přísné, proto jsme ho upravili tak, aby odpovídalo zvyklostem našeho venkova, které nikomu neubližují a patří k naší tradici," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Zvýší se i věk pro domácí porážky skotu z dvou na šest let. Nízká věková hranice byla zavedena jako preventivní opatření při epidemii BSE (nemoc šílených krav). Tato choroba se u nás již dlouho neobjevila, proto Evropská komise zařadila Česko mezi země, které mohou zavést mírnější pravidla.
Na jednom hospodářství ale budou moci porazit jen tři kusy ve věku mezi dvěma až šesti lety ročně.
Nově se ruší povinnost, kdy chovatel musel požádat o povolení domácí porážky skotu a jelenovitých a hlásit ji týden dopředu. Teď postačí porážku pouze oznámit tři dny předem. Pokud se zvíře zraní nebo trpí, bude moci zemědělec provést nucenou porážku i mimo jatka.
Ulehčení administrativy přinese chovatelům možnost na základě rozhodnutí ošetřujícího veterinárního lékaře a pod jeho dozorem provádět ve svém hospodářství některé veterinární úkony, jako například podání léčiv.
"Neznamená to ale, že každý zemědělec bude moci libovolně veterinárně ošetřovat svá zvířata. Jde nám pochopitelně také o to, aby zvířata netrpěla a měla patřičnou péči. Chovatele k tomu musí oprávnit ošetřující veterinární lékař a musí absolvovat specializovanou odbornou přípravu," vysvětlil Marian Jurečka.
Prvovýrobci budou moci nabízet na trhu v malém množství nejenom čerstvé drůbeží a králičí maso, ale nově i nutrie.
Předloha nyní míří do sněmovny, podle ministerstva by měla nová pravidla platit od začátku příštího roku. Její součástí je i boj s tzv. množírnami psů. "Novelou zarazíme neetický obchod se zvířaty provázený jejich utrpením. Každý, kdo bude chovat více než pět fenek, bude mít zároveň povinnost nahlásit to veterinární správě. Tím získáme lepší přehled, jak kdo se zvířaty zachází," doufá Jurečka.
Pravidlo se nebude vztahovat například na chovatele služebních, loveckých, asistenčních nebo vodicích psů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.