Přihlásit

Zahrát si na honu byl můj sen (ČRo - olomouc.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivost patří neodmyslitelně k její rodině. Dědeček byl myslivec, tatínek a bratři taky.

Do lesa chodí hodně a často, hlavně se psy. Jana Adámková žije v Hněvkově u Zábřeha.
"Když chce člověk někam jít z naší malé vesnice, musí pokaždé do kopce, což mně i psům prospívá," směje se bývalá jednatelka Okresního mysliveckého spolku Šumperk. Vystudovala brněnskou JAMU, obor Hra na lesní roh. Už během studia se stala členkou Symfonického  orchestru hlavního města Prahy. Pak nastoupila na Českou zemědělskou univerzitu v Praze, Fakultu lesnickou a dřevařskou, obor Lesní inženýrství. Její velkou vášní jsou psi - hladkosrstí foxteriéři, kterým se věnuje od dvanácti let. "Obecně se traduje nepsaný zákon - myslivec bez psa je poloviční myslivec," tvrdí Jana Adámková. Foxteriéři jsou velice inteligentní, živí, hraví, zvídaví. Momentálně jich má v chovné stanici tři feny, ale měli doma už i jedenáct psů.
"Na lesní roh jsem poprvé veřejně hrála asi v osmi letech před čtyřiceti dospělými na honu, klepaly se mi kolena, ale zvládla jsem to," vzpomíná. Už téměř deset let je Jana Adámková členkou souboru Trubači Zábřeh. Ty tvoří pět žen a jeden muž. Vystupují na nejrůznějších mysliveckých a kynologických akcích. Tou nejstěžejnější akcí je pro ně pořádání koncertů, třeba i pro děti nebo nemysliveckou veřejnost. Poslední dobou je hodně baví Hubertské mše - hrají od Dlouhomilova po katedrálu Svatého Víta. Trubači Zábřeh vydali své první CD, na kterém jsou ukázky lovecké i nelovecké hudby nebo různé transkripce známých skladatelů (např. část Vltavy Bedřicha Smetany). Příští rok oslaví desáté narozeniny - koncertně, jak jinak.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.