Přihlásit

Unie chce zpřísnit pravidla pro držení zbraní. Aby nezabíjel třeba "předělaný" glock ze Slovenska (Hospodářské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pistole, se kterou osmnáctiletý střelec v pátek v Mnichově zabil devět lidí, pocházela nejspíše ze Slovenska. I když slovenské ministerstvo vnitra stále čeká na oficiální potvrzení této informace, němečtí vyšetřovatelé médiím řekli, že zbraň měla označení ze Slovenska z roku 2014. Jde tedy nejméně o třetí zbraň původem ze Slovenska použitou pro útoky v Evropě. Už dříve "slovenské" zbraně použili útočníci v Paříži loni v lednu nebo ve vlaku z Amsterdamu do Paříže loni v srpnu.
Slovensko mělo ještě donedávna benevolentní zákony pro znehodnocování zbraní a prodej takzvaných expanzních zbraní. Jde o zbraně buď upravené tak, že z nich nelze střílet ostré náboje a vychází z nich jen zvuk, nebo jsou jako makety už přímo vyrobené. Předělat je na plně funkční zabíjecí stroj však není podle odborníků vůbec složité.
K liberalizaci prodeje expanzních zbraní přes internet bez jakékoliv kontroly došlo podle mluvčího slovenského ministra vnitra Ivana Netíka v roce 2011. Když se zjistilo, že zbraň z útoků v Paříži pochází ze Slovenska, snesla se na Bratislavu ostrá kritika a Slovensko do několika měsíců zákon zpřísnilo. "Nedokážeme ale odhadnout, kolik expanzních zbraní bylo na Slovensku bez jakékoliv registrace prodáno," přiznává Netík.
Masakr v Mnichově nyní opět rozvířil debatu o nutnosti zpřísnění držení zbraní. Evropská komise v listopadu navrhla směrnici, jež chce právě držení a prodej neaktivních zbraní, které lze předělat zpět na plně funkční, omezit a stáhnout od veřejnosti všechny předělané poloautomatické zbraně. Podle českých politiků, expertů na zbraně a hlavně střeleckých spolků je však nesmyslně přísná. Jak členské státy, tak Evropský parlament hodlají ty největší "přešlapy" ze směrnice vyjmout. "O sbírky zbraní by tak neměla přijít muzea, neměly by být zakázány napodobeniny zbraní při filmování ani zbraně paintballové a airsoftové. Omezeni na svých právech by neměli být myslivci ani sportovní střelci," říká europoslankyně Dita Charanzová, stínová zpravodajka směrnice za frakci liberálů.
Pro ministra vnitra Milana Chovance je hlavně nepřijatelné, aby směrnice přikazovala stáhnout z oběhu všechny poloautomatické samonabíjecí zbraně, které vznikly úpravou automatických zbraní. V Česku jde především o předělaný samopal vzor 58, jejž vyprodávala česká armáda. Podle Chovance je nesprávné trestat lidi, kteří drží zbraň legálně, když praxe dokazuje, že atentáty bývají páchány zásadně zbraněmi nelegálními.
Europarlament pak prosazuje výjimku pro osoby, které už registrované zbraně vlastní. Podle nizozemského ministra spravedlnosti Arda van der Steura ale nedávné teroristické útoky ukázaly, že některé použité zbraně byly právě původně legální střelné zbraně, následně nezákonně uvedené opět do provozu. Přísnější pravidla mají výrazně snížit riziko, že se původně legální zbraně na černý trh dostanou.
Česko nemá v boji proti směrnici mnoho partnerů. Například Polsku nebo Lucembursku se zdají navržená pravidla ještě mírná."Souhlasím, že je potřeba odstranit řadu nesmyslů, ale potřebujeme i opatření, jež budou skutečným přínosem pro posílení bezpečnosti v EU," říká europoslankyně Charanzová.

Směrnice o zbraních - o co se vede spor
Muzea by měla naprosto znehodnotit automatické a poloautomatické zbraně ve svých sbírkách. Omezení replik samopalů - od vodních pistolí pro děti po paintballové nebo airsoftové zbraně. Zákaz užívání zbraní mladistvými do 18 let - i v dnes regulované kategorii juniorských sportovních střelců, biatlonistů či studentů lesnických oborů. Zákaz udělovat individuální výjimky pro držení vojenských zbraní civilními subjekty - likvidační pro výzkumné ústavy, univerzity, firmy působící v oblasti balistické ochrany i výrobce zbraní. Hlavní přínosy Nové předpisy pro značení zbraní, které umožní jejich jednodušší dohledávání. Jednotná pravidla pro znehodnocování zbraní, jež mají zajistit, aby nebylo možné ze zbraně už nikdy vystřelit ostrými náboji. Jednotná pravidla pro přeměnu automatických vojenských zbraní na poloautomatické, aby nebylo možné je předělat zpět na automatické. Zavádí nové postupy pro výměnu informací o zbraních a jejich držitelích mezi členskými zeměmi EU. Další postup Členské státy, Evropský parlament a Evropská komise se pod vedením slovenského předsednictví budou snažit najít kompromis. První jednání mezi institucemi by měla začít v září.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.